Šta će deca koja su posetila Sajam obrazovanja biti kad porastu?

"Programer ću da budem kad porastem, zato što hoću da poboljšam svet", navodi jedan od mališana

Autor: Lena Sladojević
24.10.2022. 19:34
  • Podeli:

"Drugarstvo", "Moja braća", "Dečja ludnica", "Pakao" to su samo neki od odgovora koje smo dobili od mališana na pitanje "Šta za njih predstavlja škola". A evo šta još možete pronaći ako se uputite na 51. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava, koji je danas otvoren.

"Au što je škola zgodna, leči lenjost i samoću" čuveni su stihovi pesnika Ljubivoja Ršumovića. Sa njima se slažu i oni školarci koji su današnja školska zvona zamenili žamorom i grajom na Sajmu obrazovanja. 

"Za mene je škola igra, učenje i zabava", kaže učenik Milan Milanović.

"Za mene je škola učenje i lepo ponašanje", navodi Nikola Milosavljević

"Da stičemo znanje, da bi bili pametni i da ne bi nešto malo mucali", priča Vukša Parezanović.

Saznali smo i da školu drugačije doživljavaju dečaci, a drugačije devojčice. 

"Dečaci napolju svašta prave, padaju, ne znam valjaju se po blatu, devojčice uglavnom, ne one pričaju uče i eto", kaže Milena Stojanović.

Ono oko čega su se i jedni i drugi složili jeste to kako provode vreme za odmor. 

"Na primer, ako nam je nekada dosadno, mi se igramo "jurke", a i "ćorave bake". Nekog pipneš i on bude šuga i on juri druge da pipne i tako se vrtimo", opet komentariše Nikola Milosavljević.

Otvarajući manifestaciju ministar prosvete je istakao da je cilj da se obrazovni sistem uredi tako da bude kvalitetan, raznovrstan i podsticajan kako za učenike, tako i za nastavnike. 

"Upravo tokom trajanja ove nedelje ukazaćemo na sve reforme koje su sprovođene i koje će se sprovoditi u našem obrazovnom sistemu, bilo da govorimo o digitalizaciji ili o inovacijama u ovbrzovnom sistemu. Naravno da je ulaganje u obrazovanje praktično jedna zdrava investicija za budućnost svake države, svakog društva", objašnjava Branko Ružić. 

Tako kaže ministar, ali šta kažu mališani na glavno pitanje "Šta ćeš da budeš kad porasteš?"

"Građevinski inženjer", a na novi uput zašto baš to, Milan odgovara: "Zato što volim to zanimanje". 

"Razmišljala sam da budem košarkašica i na kraju sam se odlučila da budem zubarka", sigurna je Danica.

"Programer ću da budem kad porastem". Zašto programer? "Zato što hoću da poboljšam svet, kaže imenjak Nikole Tesle.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()