Šta donose nove izmene u pravu na bolovanje: Poslodavci zadovoljni, ali za bolesnike još teže

Prema najnovijem predlogu, bez lekarske komisije moći će da bude odobreno bolovanje u trajanju od najduže dve nedelje

Autor: Stefan Dević
07.08.2023. 19:05
  • Podeli:

Do sada je u zakonu bilo da, u slučaju da bolovanje potraje duže od 60 dana, izabrani lekar je dužan da osiguranika uputiti na prvostepenu lekarsku komisiju. Namera Ministarstva zdravlja predloženim izmenama je da taj rok skrati na 15 dana, što je naišli na odobravanje poslodavaca.

"Poslodavci koji su imali ozbiljnih problema sa izostankom te vrste su angažovali i detektivske promene i neke komisije interne koje su išle kod tih koje su bile na bolovanju, često su ih zaticali da su sasvim van tih ponašanje kao što bolovanje govori. Sve u svemu, mi godinama znamo za tu pojavu i ovo je jedan od načina da se na neki način to ipak smanji", kaže Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Prema potencijalnim izmenama zakona građani uglavnom nisu naklonjeni. U tome da je takva odluka pogrešna, sa građanima su saglasni iz Unije Sindikata Srbije Sloga. Objašnjavaju da će time tešku sitauciju u zdravstvu samo učiniti težom.

"U tom hroničnom nedostatku kadra koji imamo i koji je evidentaatn, doći ćemo do toga da će ta zdravstvena usluga i nega pacijentima biti još više ugrožena, jer će oni više vremena provoditi na tim komisijama nego što će moći da rade sa pacijentima", kaže Željko Veselinović, predsednik Udruženi sindikati Srbije Sloga.

Ako je osnovna zamerka ministarstva zdravlja, neosnovano odsustvo sa rada zbog bolovanja, toga će i dalje biti navodi Mario Reljanović, predsednik udruženja Centar za dostojanstven rad.

"Nema nikakve prepreke da neko ko je 15 dana na bolovanju, pa onda ponovo da otvori bolovanje. Tako da, mislim da se ovim merama ništa ne sprečava, a sa druge strane oni koji su zaista bolesni moraće na svakih 15 dana da idu na lekarsku komisiju. To je jedno veoma traumatično iskustvo", kaže Reljanović.

Izmene Zakona koje se odnose na bolovanje još nisu u formalnom obliku. Naime, na sajtu Ministarstva zdravlja se navodi da u postupku pripreme Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, sprovode javnu raspravu. U tu svrhu oni su pozvali zainteresovanu javnost da dostavi sugestije. Nije poznato kada bi javna rasprava trebalo da se održi.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()