Šta dosad znamo o nestanku Danke (2): Novi smer istrage policije, ispitani roditelji

Devojčica Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13,45h u Banjskom Polju kod Bora

27.03.2024. 22:04
  • Podeli:
danka ilic pronadji me mup srbije-660331d5f21b9.webp Foto: Danka Ilic Pronadji me MUP Srbije

Prošlo je više od 24 časa otkako je MUP Srbije prvi put aktivirao sistem Pronađi me, tzv. srpski Amber Alert, kao najviši nivo obaveštenja u potrazi za nestalom dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić. Malena Danka nestala je u utorak posle 13 časova u Banjskom Polju, naselju kod Bora, kada je, prema rečima majke, napustila dvorište u kome je boravila zajedno sa njom i bratom. Prema rečima majke, ona je davala vodu drugom detetu odnosno sinu i čim se okrenula, Danke više nije bilo.

U potragu za devojčicu uključilo se gotovo 1.000 osoba. Svu noć, po hladnoći i kiši, bezuspešno je tragalo više od 500 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova - Žandarmerija, policija opšte nadležnosti, Uprava kriminalističke policije, Uprava za tehniku, Helikopterska jedinica, Sektor za vanredne situacije, Uprava saobraćajne policije, Policijska uprava u Boru, kao i Gorska služba spasavanja i članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva, kako je prenela policija.

Policija proverava bazne stanice

Večeras je policijska potraga zvaničnim saopštenjem prekinuta, ali sama istraga o nestanku devojčice nije, već je krenula drugim smerom. Ono što sada se zna je da su ispred kuće u kojoj je devojčica poslednji put viđena postavljeni šatori i da policija sprečava ulazak u kuću. Takođe, svako vozilo koje izlazi i ulazi u Banjsko Polje policija pregledava.

Kako je preneo Mondo, jedan od prvih narednih koraka policije je detaljna provera baznih stanica. Policija će proveravati svakoga ko se kretao blizu mesta nestanka devojčice.

To će biti od ključnog značaja za novi smer istrage kojim je policija krenula nakon što su dosadašnji rezultati pokazali da se Danka Ilić ne nalazi na terenu koji je pregledan u toku utorka i srede. 

HGSS: Velika mogućnost preživljavanja male dece, Jurić: Treba nam čudo

Kako je rekao Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu, gostujući u Popodnevu UNA televizije, sada nam treba čudo. Ipak, on gaji nadu da će potraga za devojčicom završiti srećno. I pripadnici hrvatske Gorske službe spasavanja su optimisitični. Stavili su se na raspolaganje našim službama i ističu da mala deca do tri godine često budu nađena nepovređena čak i kada se vode kao nestali 48 sati pa i 72 časa.

U popodnevnim časovima, nakon masovne potrage u krugu od 10 kilometara od mesta nestanka devojčice, roditelji deteta su odvedeni u policijsku stanicu na ispitivanje. Otac devojčice je ispitan i na poligrafu. Majčin telefon je dat na veštačenje, a kako se pretpostavlja, veštače se pozivi i kontakti kako se bi se što bolje sklopile kockice o kretanju deteta i vremenskim tačkama koje bi pomogle u što bržem pronalasku nestale devojčice.

U međuvremenu se spekulisalo i o automobilu koji se pojavio na jednom od snimaka sa kamere privatne kuće iz ulice kojom je devojčica prolazila zajedno sa majkom i bratom, ali policija se još nije zvanično oglasila da li je taj automobil predmet evenutalne istrage i da li ima ikakve veze sa nestankom devojčice.

Sistem Pronađi me ostaje na snazi što znači da je cela zemlja alarmirana o nestanku Danke (2) i svi srpski građani mogu putem medija, SMS poruke koju su dobili, na javnim mestima i na druge načine da vide sliku devojčice i eventualno jave ukoliko je negde prepoznaju i to najbližoj policijskoj stanici ili na broj telefona 192.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()