Stara ideja, nova inicijativa: UNA istražuje - šta donosi uvođenje školskih uniformi?

Da li uniforma briše socijalne razlike i stvara jednakost među školarcima?

Autor: Andrea Radovanović
02.06.2024. 22:00
  • Podeli:

Učenici Medicinske škole u Leskovcu od septembra biće u obavezi da nose gornje delove uniformi. To je odlučio školski odbor sa ciljem da spreči etiketiranje i neadekvatno odevanje srednjoškolaca. Predlog za uvođenje uniformi nedavno je stigao i iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju. 

Šta ova inicijativa donosi u praksi?

 U škole bi se uvođenjem uniformi vratila praksa stara više od četvrt veka. Kako onda, tako i sada, među učenicima ima i onih "za" i onih "protiv".

"Dobra strana bi bila što bi svi izgledali kao jedna celina, kao jedna škola, da bi svi znali da smo mi "Pavle Savić", a loša strana je opet u tome što bi svi bili isti i niko ne bi mogao da ima taj neki individualni stil", kaže jedan od učenika.

"Lično ne bih nosio uniformu, jer ne volim da svi izgledaju isto, volim da svi budemo različiti", dodaje drugi.

"Mislim da kad bi svi nosili uniforme onda ljudi ne bi gledali u nas prema tome šta nosimo, nego bi došli i pričali sa nama i onda shvatili kakve smo osobe, a ne preko odeće", ističe treći.

Obrazovna ustanova je mesto u kojoj deca treba da nauče da su jednaka u pravima i obavezama, bez obzira na garderobu koju nose, poručuju roditelji.

"Trebalo bi da sva deca budu jednaka i da se osećaju jednako, da svi budu isti drugari, da se ne razlikuju po patikama, po jakni, po telefonima i ostalom", kaže Maja Kovačević, jedan od roditelja.

Stručnjaci smatraju da se uvođenjem uniformi ne bi prikrile socijalne razlike među učenicima jer bi deca uvek pronašla načine da pred vršnjacima pokažu svaki vid materijalne prednosti.

"Osećaj zajedništva, neke vrste jednakosti u pravima i neka vrsta istih vrednosti za sve - ne dobija se samo uniformama, nego nekim drugačijim postupanjem i uvođenjem, poštovanjem nekih vrednosti koje bi trebalo da su univerzalne ljudske vrednosti i univerzalna dečja prava", kaže psiholog u OŠ "Pavle Savić" Jelena Kenić.

To kako će đaci biti odeveni treba da bude stvar dogovora u školama, a ne nešto što im se nameće, poručuju iz Ministarstva prosvete.

"Autonomija škole predviđa da školske instance o tome odlučuju. Imamo divne primere nekih gimnazija u Beogradu da su roditelji i učenici inicirali, a gimnazija uvela uniforme. I dalje je naša preporuka da sve one škole koje prosto procene da uniforma jeste jedan od identiteta jedne škole, da na tome rade", istakla je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Preporuka ministarstva nije dovoljna, kažu u školama, jer je uvođenje uniformi kompleksan proces. Potrebno je detaljno uputstvo o tome da li ćemo ih i kako uvoditi u školski sistem.

"Ko će plaćati, ko će to pribaviti, i šta će se desiti ako se nešto dogodi toj uniformi, koja vrsta zamene ili bilo čega, vrsta naknade će doći u obzir. A to pitanje će onda otvoriti i ono pitanje zbog kojeg su uniforme uvode, a to je da li će neko sebi moći da priušti neku vrstu nadoknade ili zamene ili ne i da li je to pravedno da neko nema tu mogućnost, a neko ima", dodaje Kenić.

A onda se opet vraćamo na početak priče - uniforma ne briše socijalne razlike i stvara samo prividnu jednakost među školarcima. Različiti ćemo uvek biti, čak i kada smo isto obučeni. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()