Status službenog lica za prosvetare kao moguće rešenje problema nasilja u školama

'Prvo počinje kao vršnjačko nasilje, nasilnik proba koliko može sa sebi ravnima, pa kada tu prođe, kada ne bude kazne, onda on ide dalje, na veće autoritete, a to je – nastavnik'

Autor: Emilija Pešić
23.11.2022. 20:29
  • Podeli:

Slučajeve nasilja u školama poput aktuelnih iz Trstenika i Subotice sve češće viđamo i sve su brutalniji.

Prosvetari tvrde da je to počelo da se događa kada je Zakon o obrazovanju promenjen početkom 2000-ih.

Od tada, kažu, đak može sve, a nastavnik gotovo ništa.

Zbog čega su takvi slučaju sve intenzivniji i da li su kazne delotvorne i upućene na prave adrese?

Nasilje je sveopšte, nema pravila i dešava se od prvih školskih koraka, pa sve do završetka školovanja. Najveći problem je u tome što ono vremenom postaje sve brutalnije.

"Prvo počinje kao vršnjačko nasilje, nasilnik prvo proba koliko može sa sebi, uslovno rečeno, ravnima, sa svojim drugovima i drugaricama, kada tu prođe, kada se to završi, kada ne bude kazne kao što je retko kada kazna, onda on ide dalje, i na veće autoritete, a ko je to – pa to je nastavnik", kaže za UNU Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika.

Povodom slučaja iz Trstenika, pa i Subotice, resorni ministar bio je jasan i pre donošenja odluke o kažnjavanju učenika. 

Branko Ružić se nada se da su za počinioce predložene najoštrije kazne, odnosno – izbacivanje iz škole.

Ali se čak ni to ne rešava problem...

"Mi se sada moramo baviti njima do kraja ove školske godine, koliko je još meseci ostalo, da bi oni bili spremni da sledeće godine ne ponove neko, ne daj bože, još gore delo", ističe Janković.

Član 195. Zakona o obrazovanju kaže da se novčanom kaznom od 30.000 do 100.000 dinara kažnjava i roditelj, odnosno zakonski zastupnik deteta koji je nasilan u školskoj ustanovi, bilo prema vršnjacima ili zaposlenima.

"Ja nisam za ovih pet godina važenja zakona, odnosno te odredbe, čula da je iko kažnjen. Dakle, postoji mogućnost da ja nisam čula, je l tako, verovatno je moguće, ali je mala verovatnoća", navodi naša sagovornica.

Nakon maltretiranja nastavnice iz Trstenika prosvetari su iznova tražili status službenog lica. Ružić ipak tvrdi da nisu svi zainteresovani za tu mogućnost.

Čak i sami nastavnici, pa i predstavnici sindikata, na sastanku od pre neki dan nisu bili uvereni da bi ta odgovornost, pre svega krivično-pravno, u slučaju njihovog nepostupanja, bila adekvatna toj želji koju žele da postignu, smatra ministar prosvete.

"Uvek kada neki kolega bude povređen, mi tražimo status službenog lica. Zašto to ne odgovara ministru Ružiću, to je pitanje za njega, ne za mene. Ali svakako moramo jednom konačno dobiti signal od države da smo kao obrazovanje potrebni", ističe Janković.

Rok da država shvati to što Jasna Janković navodi je 15. decembar, do kada prosvetari zahtevaju da počnu pregovori o statusu službenog lica. 

Kao upozorenje, za sada najavljuju potpunu obustavu nastave 1. decembra. Poručuju da se nasilju mora stati na put i da ovu priliku ne smeju da propuste.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()