Stavljanjem žrtava u određene stereotipe i kontekste mediji opravdaju nasilje nad ženama

'Neki novinari i urednici dobro znaju da je društvo tolerantno prema nasilju i žele, na neki način, da kažu da neke žrtve ne moraju toliko da se žale', ističe sagovornica UNE

Autor: Lena Sladojević
02.05.2023. 19:55
  • Podeli:

Nasilje je nasilje, nezavisno od toga ko ga je izvršio. Žrtva je žrtva, opet nezavisno od toga ko je. Mediji, nažalost, sve više stavljaju žrtve u određene stereotipe i kontekste i na taj način opravdaju nasilje nad ženama.

Koliko je neetično-pozvati žrtvu nasilja u program, a onda je pitati da li je ona prevarila partnera. Isto tako, pisati o tome da je žrtva promiskuitetna i da je zato dobila batine, ili da se žrtva pre nasilja udavala tri puta...

O svemu tome razgovarali smo sa profesorkom medijske etike.

"Neki novinari i urednici jako dobro znaju da je društvo tolerantno prema nasilju i žele da kažu, na neki način 'Ok, ovu žrtvu ne moramo toliko da žalimo, jer ima nešto što nju čini predodređenom, da nastrada na neki način'. Pogledajte komentare na društvenim mrežama i portalima medija 'Da, da ubio je on nju, ali ko zna čime je ona njega provocirala'", kaže Dragana Jovanović, profesor predmeta Medijska etika na fakultetu "Futura".

Pogledali smo pomenute komentare i ovako glase neki od njih, oni retki bez vulgarnih izraza:

  • "Baš je rasipao od batina!"
  • "Pa nema više muško-ženski šamar, zar nismo ravnopravni?"
  • "Dobro, silikoni nisu popucali."

"To je ono što ja zovem 'alifašizam', jeste strašno je 'ali'. Nema 'ali'! Mediji se utrkuju u podilaženju javnosti zbog klikova, novca. Ja to razumem kao mediolog, vi kao novinar, ali pitanje je donje granice. Mediji i etika se ne podrazumevaju!", zaključuje profesorka Jovanović.

Nasilje je nasilje i nije važno koja je profesija žrtve, ali je važno kako se izveštava o tome. Kodeks novinara Srbije jasno kaže da: "Novinar mora biti svestan opasnosti od diskriminacije koju mogu da šire mediji".

"Mi imamo žrtve nasilja koje su akademski građani, profesori, advokati, sudije. Nasilje ne bira ni profesiju, ni boju, ni stalež. Nasilje može da uradi i hirurg ili neko ko nema nikavu profesiju. Mi moramo da reagujemo da sprečimo nasilje, a ne da se zanimamo ko je doživeo nasilje", ističe za UNU Hajrija Ramadani iz Udruženje žrtava nasilja "HAJR".

Od kodeksa novinara Srbije, do brojnih edukacija na temu "Kako etički izveštavati", može se naučiti kako treba obrađivati teme porodičnog nasilja – naravno, samo ukoliko autor zaista želi da uči.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()