Stiže šamar realnosti: Prvi dani posle praznika čest su razlog za depresiju

Često postavljamo ciljeve koji nisu realni, pa suočavanje sa nemogućnošću da u tome istrajemo neminovno vodi do razočarenja

Autor: Emilija Pešić
09.01.2023. 20:04
  • Podeli:

Praznici su za nama, a prvi radni dan za većinu je vreme kada se vraćamo u realnost. Period svetlucavih ulica, okupljanja i posebne energije za mnoge je okidač negativnih i depresivnih osećanja.

Dočekala se Nova godina, ispratio se najsrećniji praznik. Za trpezom porodica i najbliži, na trpezi sve što volimo. Puno smeha i dobre energije i kako to obično biva – šamar realnosti.

"I drugi ponedeljak u januaru je prepoznat kao najdepresivniji dan u godini. To definitvno ima veze sa tim što smo se istrošili i finansijski, a verovatno i emocionalno, oko novogodišnjih praznika. Oni često negde iz spoljašnjosti dikiraju to da moramo da budemo raspoloženi, da moramo da budemo euforični. Znate da sve što je nametnuto uzima svoju cenu", objašnjava za UNU psihoterapeut Nevena Čalovska Hercog.

A najčešće plaćamo to što nas ponesu želje, novogodišnje odluke i ambicije. Onda nas posle uzbuđenja sačekaju neplaćeni računi, posao, stari problemi koji nisu nestali sa novom godinom.

"Mi često pravimo ciljeve i rezolucije i donosimo odluke koje nisu uvek u skladu sa onim što možemo i sa onim što je realno. Suočavanje sa ograničenjem i sa nemogućnošću da istrajemo u svom cilju i nameri, neminovno je povezano sa razočarenjem", ističe naša sagovornica.

Iako nauka kaže da je ovaj ponedeljak najdepresivniji u godini, mnogi se ipak osećaju dobro. Ipak, ne smemo zaboraviti na sve one koji su tužni ušli u novu godinu, bez euforije i lepih emocija. 

"U ovom periodu nije lako. Često je i nemoguće odgovoriti na socijalni pritisak da se osećamo na određeni način. Mi se osećamo tako kako se osećamo i imamo pravo na to. Važno je da damo jednu psihosocijalnu dozvolu na svaki pojedinačni doživljaj. Da ne pritiskamo, ne namećemo, nego da razumemo, uvažimo, podržimo", zaključuje doktorka Čalovska Hercog.

I negativna osećanja su validna i ne treba ih potiskivati. Razgovor sa najdražima ili stručnjacima uvek je dobar izbor.

I ovaj najdepresivniji dan će proći, pa i januar koji slovi za najduži mesec u godini. Jedno je bitno – rešenje uvek postoji i nijedne emocije se ne treba stideti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()