Stručnjaci za UNU otkrivaju: Koliko je teško izaći iz toksične veze?

Kako mi možemo da pomognemo nekome da se odupre nasilju?

Autor: Kristina Koturanović
27.06.2023. 19:11
  • Podeli:

Posle snimka nasilja koji je objavljen na društvenim mrežama na kom mladić fizički nasrće na devojku, u javnosti se pojavio niz komentara koji osuđuju žrtvu što ostaje sa njim.

Nažalost, ovo se dešava i ljudima oko nas.

Svesni da nismo u njenoj koži, pa smo probali smo od stručnjaka da saznamo koliko je teško izaći iz takve veze, ali i kako mi možemo da pomognemo nekome da se odupre nasilju.

"Onog trenutka kada je on mene nabio u štok, kada je dobio zabranu prilaska, kada me je tukao laktom u stomak - on je rekao demantujem. Onog momenta kada sam videla da on nema nameru da prestane da pravi problem i da nema nameru da prestane da me pravi žrtvom - ja sam samo imala soluciju da ostanem i trpim ili da izađem", kaže žrtva nasilja za UNU.

I izašla je - sa četvoro dece. 

Međutim iako je napuštanje nasilja najbolja opcija - to nije lako - tvrde stručnjaci

"Izlazak iz nasilja nije uvek jednostavna opcija za ženu koja je u situaciji nasilja ili bar nije možda pravi trenutak za to. Žena koja je u nasilju i koja nema priliku da iz nje izađe u datom trenutku - jeste da ona radi na tome da stvori neki vid sistema podrške", kaže Anita Marković ispred 'Ženska solidarnost'.

"Obično žene kažu ja bih kad bi neko digao ruku na mene, ja bih odmah otišla, ja bih ovo ili ono, ali to baš u praksi nije tako. U mom slučaju da bih otišla od nasilnika morala sam da se fokusiram, da tražim momenat kada je najbolje da kažem da više ne želim da budem u tom toksičnom braku i da se razvedem i da nađem momenat kada je raspoloženje njegovo takvo da nema nameru da me povredi", ističe jedna od žrtva nasilja.

Prema rečima žena koje su doživele neki oblik nasilja - nasilnici se obično prema spoljnom svetu ponašaju potpuno drugačije, kao divne osobe koje su ljubazne i požrtvovane - dobri očevi, dobri muževi. 

I dok sa jedne strane nasilnici obećavaju da će biti bolji, da je to bio samo izliv trenutka kada su bili besni, nervozni ili isprovocirani, sa druge strane stručnjaci tvrde da se nasilnici ne menjaju.

"Ako to prijave i ako to urade u momentu kad procene da mogu da odu, da imaju neke druge mogućnosti - treba im poručiti da smo tu da im pomognemo i ako tu pomoć zatraže da će dobiti", kaže koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević.

"Zaista je bitno da i svi koji smo u dodiru sa tim, imamo sluha za tu ženu, da joj verujemo, da budemo neki vid podrške, da predložimo da pozove neku žensku organizaciju da uputimo na autonomni ženski centar ili tako nešto, prosto da ima neku opciju, da čuje drugi glas, da nije samo ono što nasilnik kaže i ono što on odlučuje već da postoji i druga opcija", dodaje Marković.

Poruka stručnjaka je da nasilje neće prestati samo od sebe. 

Pozivanjem Autonomnog ženskog centra ili Viktimološkog društva ili neke ženske organizacije - dobićemo pomoć i podršku, što je važan korak ka izlasku iz kruga nasilja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()