Stručnjaci za UNU pričali o potrazi za Dankom: Ovo su neoborive činjenice u slučaju nestanka deteta

Brojne teorije, neproverene informacije i razna nagađanja o događajima 26. marta, svakodnevno se umnožavaju

Autor: Tijana Škodrić
03.04.2024. 22:00
  • Podeli:

Dvogodišnja devojčica Danka Ilić iz Bora nestala prošle nedelje i od 26. marta neprekidno je u toku potraga za njom. Najnovije informacije o devojčici stigle su u Srbiju iz Beča, gde je austrijska policija objavila da je devojčica usnimljena u gradu u pratnji dve ženske osobe rumunskog porekla.

Policija je danima pretraživala teren u mestu Banjsko polje nadomak Bora, a onda se od terenske potrage odustalo i istraga je otišla u drugom pravcu. Srbin iz Beča je dostavio policiji video snimak na kom je vidljiva devojčica koja odgovara opisu Danke i da se nalazi u pratnji dve žene. Austrijska policija je objavila da su rođaci potvrdili da je na snimku "najverovatnije Danka".

Brojne teorije, neproverene informacije i razna nagađanja o događajima 26. marta, svakodnevno se umnožavaju. Ipak određene činjenice, poput toga da je motoričko kretanje deteta od dve godine ograničeno, su neoborive, objasnio je za UNU pedijatar Saša Milićević.

Kretanje dvogodišnjeg deteta je limitirano - bilo da je u pitanju okolina poput terena u Banjskom polju gde je devojčica nestala, ili u parku gde je sređeno područje, kaže pedijatar.

"Dete u tom uzrastu je naravno pokretno, može da hoda, može da trči, ali apsolutno ne postoji takva koordinacija koja bi mogla da omogući detetu da za jedan kratak vremenski period ode prilično daleko. Pogotovo što je taj teren tamo takav kakav jeste", kaže Milićević.

Dodaje da je dete od dve godine previše mlado i za neke igrice u kojima bi se svojevoljno skrivalo.

"Apsolutno je tačno da bi dete tražilo majku bilo koja osoba da se pojavi, osim ako bi to bilo nešto nažalost poput prinudnog zapušavanja usta. Svako dete bi tražilo majku, dete kad se upetlja u neki žbun mali, kad se nađe u nevolji, ono zove majku", kaže pedijatar.

Nada je usledila kada se pojavio snimak iz Beča. Austrijska policija je saopštila da nakon što su rođaci nestale devojčice pogledali slike, pretpostavljaju da je reč o nestaloj devojčici iz Srbije, a bečka policija traži hapšenje po nalogu javnog tužilaštva.

"Da bi se jedno dete prevezlo preko granice, govorimo o tako malom dobu, može biti jako brzo, praksa je pokazala. Lako je iskoristiti dokument, dete koje je oteto uglavnom bude pod sedacijom, spava, niko u to ne posumnja, jer deca tog uzrasta mnogo spavaju", objašnjava generalna sekretarka Biroa za borbu protiv trgovine ljudima Maja Jovanović.

Uprkos tome što je ubrzo posle nestanka policija na graničnom prelazu bila obaveštena, zato je prva stanica autora snimka trebalo da bude policijska.

"Nemojte samoinicijativno pokretati nijednu vrstu aktivnosti, a bez da se obratite policiji, isto je važno da ostanete u tom vidokrugu i propratite kretanje do dolaska policije", kaže Jovanović.

Na godišnjem nivou se prijavi oko 1.500 nestanaka dece, a više od 95 posto bude pronađeno, kažu iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima. Istrage ovakvog tipa uvek se rade u više pravaca i paralelno sve do onog momenta dok jedna linija istrage ne pokaže neki konkretan rezultat ili jasan trag.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()