Stručnjak za bezbednost upozorio: Zašto nikad ne smete da ostavite dete samo u kolima

Deca mnogo osetljivija na spoljašnju temperaturu nego stariji

20.06.2023. 20:50
  • Podeli:
dete auto pixabay-6491f4d535811.webp Foto: Pixabay

Današnja tragedija u Sloveniji, gde je preminulo dete ostavljeno u zaključanom automobilu, ponovo je pokrenulo mnoga pitanja i kod nas.

Na opasnost prilikom ostavljanja dece u vozilu upozorio je i stručnjak za bezbednost prof. Ilija Životić.

Svake godine veliki broj dece u svetu strada zbog nemara svojih roditelja, a još veći broj pretrpi velike traume. Iako se roditeljima čini da će se brzo vratiti, da nije tako vruće, da je auto u hladu vrlo često mnogo toga krene u neželjenom smeru.

"Pre svega roditelji moraju shvatiti da je dečiji organizam mnogo slabiji i osetljiviji od organizma odrasle osobe. Svaka promena temperature utiče i na odrasle a kamoli na decu. Pažljivo pročitajte sledeće brojeve do kojih su došle organizacije koje su se na ozbiljan način bavile ovom tematikom", dodaje prof. Životić i dodatno pojašnjava:

"Ukoliko je spoljnja temperatura 35 stepeni, što je uobičajena letnja temperatura, i ako ste vozilo ostavili u hladu, u roku od sat vremena vaše vozilo će imati sledeće temperaturne karakteristike:

- unutrašnja temperatura 38, volan 42, sedišta 41.

Ukoliko je vozilo na suncu onda su parametri zabrinjavajući:

- unutrašnja temperatura 47, volan 53, sedišta 51"

On kaže da dvogodišnje dete dobija toplotni udar za sat ili najkasnije dva, prenosi Kurir.

"Simptomi su umor, vrtoglavica, vruća koža, crvena koža, tahikardija, otežano disanje, gubi se svest. U ovakvim situacijama svaki trenutak je bitan i život deteta može biti ozbiljno ugrožen. Ukoliko se nađete u ovakvoj situaciji odmah pozovite Hitnu pomoć".

Na kraju, prof. Životić zaključuje:

"Nikada ne ostavljajte decu samu u kolima bez obzira na godišnje doba ili situaciju. Ništa na svetu nije važnije od vašeg deteta".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()