Stupaju u štrajk: Profesori Šeste beogradske traže smenu direktora, Ministarstvo ne reaguje

Zaposleni navode dosta propusta koje je direktor Radisav Milić pokušao da zataška, među kojima je i suspenzija profesora matematike Jovana Kneževića, posle koje je on i preminuo

Autor: Lena Sladojević
30.05.2023. 20:10
  • Podeli:

Zaposleni u Šestoj beogradskoj gimnaziji za sredu su najavili štrajk. Kažu da problemi, koji su počeli suspenzijom profesora matematike Jovana Kneževića, posle čega je on i preminuo, još uvek traju.

Ističu da se Ministarstvo prosvete oglušava na sve molbe i da su primorani na štrajk, uz zahtev da se razreši direktor gimnazije Radisav Milić.

Na pitanje kako je moguće da neko ko je dva puta bio razrešen u osnovnim školama, bude postavljen za direktora Šeste beogradske gimnazije, potpredsednica Foruma beogradskih gimnazija Ana Dimitrijević odgovara:

"Ne znam, to je svakako pitanje za one koji postavljaju direktore. On je jednom razrešen, a drugi put je dobio odluku o razrešenju i povukao se sam. Tehnički bi bio još jednom razrešen u mandatima ministara Verbića i Šarčevića."

Zaposleni se nadaju i da će ovaj medijski istup rešiti njihovu situaciju, za koju kažu da nije nimalo laka.

"Imamo pretnje, vrlo neprijatne, prema ljudima koji su angažovani na neodređeno. Koleginici, koja je žrtva nasilja u porodici, direktor preti da pazi da se ne saplete ili ne oklizne, posle toliko godina rada. Mi doživljavamo neke stvari koje su teško pojmljive u obrazovnoj ustanovi", ističe profesor Šeste beogradske gimnazije Željko Matić.

Zaposleni su naveli dosta propusta koje je direktor Milić, kako tvrde, pokušao da zataška. Među njima su neispravan autobus za ekskurziju, nepristojan mejl koji je jedan od zaposlenih bez posledica uputio učenici, sumnjive nabavke knjiga za biblioteku i izdavanje filskulturne sale.

Za sve što tvrde, pokazali su i dokumentaciju. Najteže im pada što Ministarstvo prosvete ne reaguje.

"Mi kao Forum smo se više puta obraćali, čak i pisali dopis Ministarstvu, u vezi sa Jovanom Kneževićem, pokojnim kolegom, jer to je baš odjeknulo. On je suspendovan pet meseci pred penziju, koju nije ni dočekao. Preminuo je iako su mnogi učenici i kolege stali iza njega", podseća Dimitrijević.

Kako zaposleni u školi kažu, oni koji se pobune - loše prolaze.

"Već smo imali situacije da se uzima fond časova, ili da se ne dodeljuje, ili da se dovodi neko sa strane ko će dobiti te časove", objašnjava ona.

Zbog toga što Ministrastvo nije reagovalo na njihov zahtev za razrešenje dužnosti direktora škola, profesori Šeste beogradske gimanzije stupaju u štrajk.

Na molbe UNE da čujemo i mišljenja nadležne institucije, ali i direktora škole - nismo dobili odgovore.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()