Surovi mraz: UNA je proveravala kako svi možemo da pomognemo beskućnicima dok su na ciči zimi

Koliko je osoba u sitaciji beskućništva na ulicama grada Beograda nisu saglasni predstavnici vlasti i civilnog društva

Autor: Lena Sladojević
12.01.2024. 22:00
  • Podeli:

Dok jednima zima preti požarom, drugima smrzavanjem. Ukoliko vam je danas hladno samo dok prošetate do posla, onda zamislite kako je onima koji žive na ulici.

Dolaskom niskih temperatura osobe u situaciji beskućništva sve vreme razmišljaju kako da se ugreju, okupaju i nešto pojedu.

Za razliku od prošle zime, kada ih je u podzemnim prolazima bilo na desetine, ovaj put ih je bilo svega nekoliko. Na jednog smo naišli kod najprometnijeg prolaza u zemlji - na Zelenom vencu. Očiju punih suza, tanke jakne, puknutih cipela - od nas nije hteo ni hranu, ni pare.

"Ako govorimo o osobama u situaciji beskućništva u ovim periodima, čovek bi najiskrenije njima poželeo sreću, da samo prežive neoštećenog zdravlja i da prežive ovu zimu", kaže direktor Adventističkog razvojnog i humanitarnog rada Igor Mitrović.

Koliko je osoba u sitaciji beskućništva na ulicama grada Beograda nisu saglasni predstavnici vlasti i civilnog društva. Dok jedni tvrde nekoliko stotina, drugi, pak, kažu da ih je nekoliko hiljada.

"Teško je veoma prebrojati, ono što mi treba kao nevladina organizacija, ali i druge, da dogovorimo sa nadležnima iz države, a to je kako ćemo da ustanovimo taj broj - svima je u interesu da taj broj bude što objektivniji. Naš način rada, a to je da odlazimo na teren, govori da ih ima najmanje 4.000, toliko ih samo mi imamo u bazi", kaže Mitrović.

U ovom periodu imaju 700 korisnika koji su najugroženiji.

"Nudimo higijenske usluge, pakete pomoći. Imamo pakete pomoći od nekih preduzeća, koje sadrže vreće za spavanje, koje mogu koliko toliko da pomognu za ove dane i noći", kaže Mitrović.

Kako bi im olakšali život na ulici, osim finansijskim uplatama na zvaničnoj stranici ADRA, gde možete i pogledati životne priče mnogih i kakve su muke preživeli i dospeli na ulicu, možete im ponuditi hranu, ali i uputiti ih na prenoćište u Milutina Ivkovića 2.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()