'Svako dete ima pravo da odrasta zdravo' od septembra u 95 osnovnih i srednjih škola u Srbiji

Učenici osnovnih škola imaće pet časova nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja nedeljno, a srednjoškolci četiri časa

Autor: Tijana Škodrić
22.08.2023. 20:02
  • Podeli:

Značaj fizičkog vaspitanja za decu u školama prepoznato je i u Skupštini Srbije. Pilot-projekat "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo" zaživeće od septembra u 95 osnovnih i srednjih škola. To znači da će se u tim školama održavati više časova fizičkog vaspitanja nego do sada.

Istraživanje Instituta za javno zdravlje "Batut" iz 2019. godine je pokazalo da je svako osmo dete u Srbiji gojazno, da je svako peto predgojazno, kao i da je svako treće prekomerno uhranjeno.

Kako bi tome stali na put, Ministarstva omladine i sporta, zdravlja i prosvete udružila su snage.

"Dodatni časovi fizičkog vaspitanja za oko 5.000 učenika će se odvijati u 194 odeljenja, 172 odeljenja osnovnih škola i 22 odeljenja srednjih škola", navela je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

"Ministarstvo zdravlja je odredilo domove zdravlja, prema teritorijalnoj nadležnosti, da organizuju timove, koji će se sastojati od pedijatra, lekara sportske medicine i medicinskih sestara, koji će sprovoditi sistematske preglede u svim planiranim školama", objasnila je ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Ministar omladine i sporta Zoran Gajić kaže da će njegovo ministrastvo tretirati sport kao integralnu celinu koja se sastoji iz tri dela, "gde je prvi i osnovni deo fizičko vaspitanje".

Fizikalni pregled obavljaće pedijatar ili lekar sportske medicine, a ostali pregledi će uključivati merenje krvnog pritiska, preglede stopala i kičmenog stuba. Ukoliko nešto ne bude bilo u redu, učenici će se upućivati na dalje preglede, koji će odmah biti i zakazivani.

"Kako bi se program što bolje sprovodio, planirane su i druge aktivnosti: javni roditeljski sastnanci, jer znamo da rezultata neće biti bez uklučivanja roditelja i rešavanja nedoumica, edukativni seminari za profesore i nastavnike fizičkog vaspitanja", rekla je Grujučić.

Ministar omladine i sporta je dodao da sportski rezultati potiču od prvog koraka.

"Mogu i ekskluzivno da vam kažem da u saradnji sa uvaženom koleginicom Grujičić imamo ambicije i ideje i za predškolski uzrast", istakao je Gajić.

Do realizacije tog projekta, učenici osnovnih škola imaće pet časova nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja nedeljno, a učenici u srednjim školama četiri časa nedeljno.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()