Teške srazmere štete od afričke kuge: Eutanazirano 26.000 svinja

frička kuga ušla u 1.600 gazdinstava u Srbiji

15.08.2023. 15:17
  • Podeli:
svinje_pixabay 1-6499d4b35e423.webp Foto: Pixabay

U Srbiji je sa današnjim danom eutanazirano 26.000 svinja zaraženih afričkom kugom, a država je do sada isplatila 287 miliona dinara vlasnicima, izjavila je ministarka  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

"Vlasnici zaraženih svinja ne treba da brinu. Svima će biti nadoknađeno po tržišnoj vrednosti, po kilogramu cene na dan eutanazije", kazala je ona Tanjugu.

Tanaskovićeva je ponovo apelovala na sve poljoprivrednike i stočare koji se bave svinjarstvom da ne kriju da se bolest pojavila kod njih na gazdinstvu i da ne pokušavaju nelegalni transport iz zarazenih delova u nezarazene delove.

"To se nikako ne sme raditi. Vojska i policija su na terenu. Tužilaštvo takođe. Međutim i dalje ima neodgovornog ponašanja, a i afrička kuga svinja može da se zaustavi samo ako svi poštujemo pravila", istakla je ministarka.

Prema njenim rečima, 26.000 eutanaziranih svinja do danas čine jedan odsto našeg stočnog fonda.

"Bude li nam afrička kuga ušla na farme koje imaju preko 20, 50, 100  hiljada svinja to je nenadoknadiva šteta i to je ono što ne sme da nam se desi", naglasila je Tanaskovićeva.

Ona je navela i podatak od juče koji pokazuje da je afrička kuga ušla u 1.600 gazdinstava u Srbiji u 43 jedinice lokalne samouprave i 14 okruga.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()