Torlak: Serija BSŽ vakcina povučena nakon interne provere

Svi zdravstveni zavodi su u kratkom roku obavešteni, vakcina je stavljena u karantin kod njih i u roku od 24 sata povučena sa teritorije cele Srbije, saopštio direktor instituta Luka Dragačević

23.03.2023. 14:28
  • Podeli:
vakcinacija pixabay (2)-641b11a97c356.webp Foto: Pixabay

Jedna serija BSŽ vakcine insituta "Torlak", koja se  daje bebama protiv tuberkuloze, povučena sa tržišta nakon interne provere u Institutu, pošto je uočeno postojanje određenih odstupanja u kvalitetu leka, izjavio je direktor tog instituta Luka Dragačević.

"Iako je njegova aktivnost bila preko 92 odsto, povukli smo, to je normalno i dešava se i u drugim zemljama. Apelujem na roditelje, kliničke studije pokazuju da nema potrebe da brinu, čak i pad od 50 odsto aktivnosti ne utiče na razvijanje imunskog odgovora", rekao je Dragačević za RTS.

Kako je naveo, institut "Torlak" je obavestio sve zavode i relevantne institucije u roku od sat vremena, nakon dobijenih rezultata.

"Postoji tačna procedura kako se postupa u ovakvim situacijama, mi smo to zadovoljili, svi zavodi su u kratkom roku obavešteni, vakcina stavljena u karantin kod njih i u roku od 24 sata povučena sa teritorije cele Republike", rekao je Dragačević i dodao da nestašica nije bilo, jer je odmah zatim distribuirana nova serija, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, nema razloga za zabrinutost, jer u nekim zemljama kriterijum aktivnosti iznosi i oko 50 odsto, dok je kod nas 92 procenta.

"Vakcina i sa 50 odsto aktivnosti daje adekvatan imunski odgovor, imali smo malo odstupanje, veće odstupanje je pri aplikaciji, ali ovo je nešto što regulativa nalaže", objasnio je Dragačević. Kako je ocenio, povlačenje serija lekova iz prometa uobičajena je praksa.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je 16. marta povučena zatečena količina od 834 bočice vakcine zbog minimalnog odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka i naglasili su da roditelji nemaju razloga za zbrinutost, jer bebe u porodilištima primaju proverene bezbedne vakcine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()