Treći dan male mature: Osmaci polažu test iz jednog od pet predmeta

Ove godine učenici su po prvi put birali koji će predmet polagali kao treći test, dok su prethodnih godina polagali kombinovani test koji je sadržao pitanja iz pet predmeta

23.06.2023. 08:24
  • Podeli:

Učenici završnih razreda osnovnih škola rešavaće danas, trećeg dana završnog ispita, test iz jednog od pet predmeta za koji su se ranije opredelili, što je novina u odnosu na prošlu godinu.

Polaganje testa počinje u 9 časova, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Ove godine učenici su po prvi put birali koji će predmet polagali kao treći test, dok su prethodnih godina polagali kombinovani test koji je sadržao pitanja iz pet predmeta.

Najviše učenika se opredelilo da polaže test iz biologije (38 odsto), zatim iz geografije (29 odsto), istorije (16 odsto), hemije (9 odsto) i fizike (8 odsto), a pitanja je kao i svake godine pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Testovi su štampani na srpskom i na jezicima osam nacionalnih manjina.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, drugog dana završnog ispita test iz matematike polagalo je 64.099 (99,6 odsto) od prijavljenih 64.318 učenika i sve je proteklo u redu.

Na završni ispit prvog dana polaganja, kada je rešavan test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, izašlo je 64.102 učenika osmog razreda ili 99,66 odsto i 1.137 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih od 1.581 (72 odsto) prijavljenih, što je više nego prosek prethodnih godina.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()