Tri dana do Nedelje ponosa u Beogradu: Stari problemi i novi raskoli u LGBT+ zajednici

U jednom su, pak svi saglasni - LGBT zajednica u Srbiji se i dalje suočava sa nasiljem i diskriminacijom.

Autor: Bojana Petrušijević
01.09.2023. 20:54
  • Podeli:

Za tri dana u Beogradu počinje "Nedelja ponosa". U susret prajdu, stižu stari problemi, ali i novi raskoli. Nekoliko LGBT+ organizacija bojkotovaće ovogodišnji prajd jer ga, kako kažu, organizuju okupatori iz Švedske.

U jednom su, pak svi saglasni - LGBT zajednica u Srbiji se i dalje suočava sa nasiljem i diskriminacijom.

Prošle godine kordoni. Iza njih oni koji šetaju za svoja prava, a ispred oni koji se protive njihovim pravima. Međutim, klima uoči novog prajda je znatno blaža nego ranije. Organizatori kažu da su zahtevi isti, ali da za usvajanje Zakona o istopolnim zajednicima postoji samo formalna posvećenost.

"Donošenje ovih zakona postoji u ovim planovima, vlast se obavezala, a i na međunarodnom planu postoji obaveza. Međutim, to treba da se pretoči u akciju i Vlada i Skupština to mogu da urade. Ja mogu da zamislim da poslanici Skupštine glasaju za to u ponedeljak, ali je realnost da je politička volja u rukama Aleksandra Vučića", kaže za UNU Goran Miletić, direktor Beograd Prajda

"Na prajd se ne poziva, na prajd se dolazi", često se čulo prethodnih godina, ali na šetnju ove godine neće ići Predrag Azdejković, urednik gej časopisa "Optimist".  

"Prajd u Srbiji već godinama organizuje švedska organizacija "Civil right defenders" i njihov direktor za Evropu Goran Miletić. On većinu svog vremena provodi u Stokholmu, gde živi i sad imamo taj odnos - mi smo švedska kolonija i oni sad dolaze da nam organizuju prajd pošto smo mi kao ovde divljaci ili smo nesposobni, pa to moraju oni da rade. Sve je više i više pripadnika LGBT zajednice koji su ogorčeni i ljuti i tako se rodila ideja za bojkot", kaže za UNU Azdejković.

"To su neosnovane tvrdnje. Mi se bavimo Prajdom i da sve ispadne na najbolji način. Svim drugima koji bi želeli nečim drugim da se bave, želim im sreću i ako je Prajd način da dobiju vidljivost, to je okej", smatra Miletić.

A dan posle Prajda, 10. septembra, najavljena je porodična šetnja, u njoj će učestvovatii i narodni poslanici Dveri. Oni ističu da je fama koja se podiže svakog septembra, nametnuta.

"Smatramo da je ta tema, LGBT ideologije previše nametnuta i agresivna. Sada kada Srbija ima prečih problema. Treba da razmišljamo na potpuno drugačiji način i pozivam vlast da se odluči: da li je za gej parade i besplatnu promenu pola ili je za pomoć porodici i podršku porodici", kaže Radmila Vasić iz "Dveri".

Nema sumnje da će 9. septembar biti dinamičan. Ujutru nas očekuje promocija novih oficira Vojske Srbije, tokom popodneva prajd šetnja po centru Beograda pored Skupštine, a uveče nekoliko koncereta različitih zvezda. Ipak, iz policije uveravaju da ne bi trebalo da bude kakvih problema
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()