Tuga 60 godina duga: Danas je godišnjica pogibije sovjetskih veterana, oslobodilaca Beograda

U avionu se nalazilo ukupno 18 osoba, od čega sedmorica vojnih lica najvišeg ranga

19.10.2024. 10:02
  • Podeli:
izložba povodom 80 godina oslobođenja beograda u drugom svetskom ratu, ii svetski rat - 18 okt 2024 - TANJUG RADE PRELIĆ bs-671364bfe5c49.webp Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

Pre 60 godina, 19. oktobra 1964. na Avali se dogodila teška nesreća, pad aviona Iljušin Il-18, koji je prevozio visoku sovjetsku delegaciju na proslavu, obeležavanje dve decenije od oslobođenja Beograda od nemačkih okupatora u Drugom svetskom ratu. Letelica je udarila u Avalu, negde posle 11.34 časova tog 19. oktobra 1964. Odnosno, avion je tada  poslednji put uočen od strane Kontrole letenja, da bi se zatim izgubio. 

Posada je zatražila spuštanje sa visine 5.000 stopa na 3.000, prilikom poslednjeg javljanja, što je odobreno. Veza je potom nestala. Ubrzo se pojavila informacija da je na Avali uočena vatra. 

Okolnosti nisu sasvim jasne. Pretpostavlja se da je uređaj za navigaciju otkazao, odnosno da je bio neispravan. Pritom, sticaj okolnosti je hteo da je tog dana retko gusta magla sasvim onemogućila vidljivost.

Vrh Avale nalazi se inače na 1.700 stopa. Avion je udario podno spomenika Neznanom junaku, otprilike 200 metara niže. Prilikom pada letelica je pokosila stotine metara šume. Usledio je udar i eksplozija.

U avionu se nalazilo ukupno 18 osoba, od čega sedmorica veterana, visokih vojnih lica, učesnika oslobađanja Beograda oktobra 1944. godine. Osim članova visoke delegacije, stradali su i svi drugi, osoblje, posada.

Letelica je bila potpuno razorena. Bila je to hrpa izobličenog metala. Posmrtne ostatke stradalih, sasvim ugljenisane, nije bilo moguće razaznati, osim, delom, pojedinim posrednim detaljima.   

Iz Moskve je tada, povodom svečanog obeležavanja dvadeset godina oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, bila upućena posebno visoka delegaciju sovjetske vojske, ratnih veterana i istaknutih zvaničnika. 

Sačinjavali su je: maršal Sergej Birjuzov, heroj Sovjetskog Saveza, načelnik Generalštaba, general Vladimir Ždanov, heroj Sovjetskog Saveza i narodni heroj Jugoslavije, načelnik Vojne akademije tenkovskih jedinica; general Ivan Kravcov, heroj Sovjetskog Saveza, general Nikolaj Škodunovič, zamenik načelnika Vojne akademije Frunze, general Nikolaj Mironov, general Leonid Bočarov, potpukovnik Grigorij Šeludko.

Osim sedmorice članova visoke delegacije, prilikom tragedije sovjetske letelice na Avali poginulo je još 11 osoba, posade, osoblja i drugih, svi vojna lica. Tragedija ovakvih razmera odredila je dalji tok obeležavanja godišnjice oslobođenja. Umesto velike proslave, sve je pretvoreno u niz komemoracija.  

Ubrzo pošto su razmere tragedije postale jasne, Skupština grada Beograda donela je odluku o  proglašenju dvodnevne žalosti. Paralelno, planirane manifestacije proslave otakazane su. Uklonjena je svečana dekoracija sa ulica. 

Godišnjica oslobođenje je obeležena polaganjem venaca na Groblju oslobodilaca Beograda, Spomen groblju boraca NOP, kao i na Kalemegdanu, na Grobnici narodnih heroja. 

Održana je takođe prigodna svečana sednica Skupštine grada, zapravo komemoracija, u zdanju zadužbine Kolarac, tada "narodni univerzitet". Prisutni su bili najviši zvaničnici, uključujući predsednika Josipa Broza Tita, koji je posthumno odlikovao tragično stradale članove sovjetske vojne delegacije.

Njihovi posmrtni ostaci isparaćeni su dužnim pijetetom, odavanjem pošte u Beogradu, kako u zdanju tadašnjeg Doma JNA (izvorno Ratnički dom) tako i duž puta do aerodroma kada su građani masovno izašli napravivši svojevrsni špalir kako bi izrazili poštovanje.

Na mestu tragične pogibije sovjetskih ratnih veterana na Avali, naredne 1965. godine podignut je spomenik, delo vajara Jovana Kratohvila. Uoči šest decenija tragedije na Avali, ove 2024. spomenik i čitav kompleks su renovirani, čime im je vraćen izvorni izgled zamišljen davne 1965.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()