U 2022. godini dodeljena 351 stipendija za master i doktorske studije u inostranstvu

Osim ove podrške za studente, iz Fonda za mlade talente dodeljeno je i više od 1.000 nagrada za srednjoškolce koji su postigli izuzetne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

30.12.2022. 12:43
  • Podeli:
Studenti_mladi_Foto Pixabay-1665337181997.webp Foto: Pixabay

Ove godine je dodeljena 351 stipendija, u iznosu od 780.000 dinara za srpske studente koji su svoje master i doktorske studije upisali u inostranstvu, rekla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović na današnjem prijemu dela ovogodišnjih stipendista. 

Osim ove podrške za studente, iz Fonda za mlade talente dodeljeno je i više od 1.000 nagrada za srednjoškolce koji su postigli izuzetne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Motivacija mladima da se vrate u zemlju

"Na ovaj način država pokušava da pomogne mladim ljudima da se školuju na najprestižnijim univerzitetima, a sa druge strane i da ih motiviše da se vrate u zemlju i da u budućnosti doprinesu razvoju zemlje", rekla je Begovićeva. 

Potreban je jednostavan i dobar sistem, dodala je, potrebno je da se ti ljudi dobro vrednuju i motivišu da rade u zemlji, a da čak i da neko odluči da ostane u inostranstvu, bitno je da ostane dobra veza. 

Država je, ističe Begovićeva, napravila dva fonda, Fond za inovacionu delatnost i Fond za nauku koji su, kako je rekla kompetitivni i simuliraju ekosistem koji postoji u drugim zemljama. 

Za 351 stipendiju je ove godine utrošeno 340 miliona dinara, ističe Miloš Radosavljević iz Fonda za mlade talente, a broj stipendista se akumulativno povećava.

Broj zainteresovanih studenata raste, jer je, kako kaže, obrazovanje dinamična pojava, a sa druge strane veća je i informisanost studenata o stipendijama. 

Studenti planiraju povratak u Srbiju

Marija Radulović je jedna od dobitnica stipendije i pohađa doktorske studije Univerziteta u Bristolu, a bavi se kvantnim inženjerstvom. Osnovne studije je završila na Elektrotehničkom fakultetu u Srbiji.  

"Najveći deo uspeha su rad i disciplina, onda sreća što sam upoznala dobre mentore na univerziztetu, kako ovde na ETF-u tako i u Engleskoj. Planiram da se vratim u Srbiju kada završim studije, a čime ću se baviti, još ne znam, ima vremena", rekla je Radulovićeva.  

Dušan Joksić je na doktorskim umetničkim studijama na Univerzitetu za muziku i teatar u Hamburgu, u oblasti muzike, koncertnog izvođenja na violini, i takođe je jedan od dobitnika stipendije Fonda. 

"Umetnička muzika ima svoj potencijal koji možda nije do kraja iskorišćen, ali mladi umetnici imaju želju i za povratkom. Mislim da mi svi zajedno stvaramo neku novu sredinu za sve te neke naredne generacije koje će doći, a samim tim što se nalazimo na studijama u inostranstvu, mislim da smo dobili dovoljno znanja i sredstva sa kojima možemo nešto novo da napravimo", rekao je Joksić. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()