U Beogradskoj filharmoniji traže veće plate: Kada se može očekivati pomak i koji su glavni zahtevi umetnika?

Ova ustanova je ovih dana u žiži javnosti

Autor: Tijana Škodrić
13.02.2024. 19:15
  • Podeli:

U godini kada proslavlja vek postojanja, Beogradska filharmonija nalazi se u žiži javnosti, ali ne zbog uspeha i talenta koji im se ne mogu osporiti već zbog - plata. Naime, nekoliko dana nakon javnog apela zaposlenih u Filharmoniji, oglasili su se iz Ministarstva kulture, kao i iz Ministarstva za javna ulaganja, ipak konkretnih rešenja i dalje nema. 

Kada se može očekivati pomak i koji su glavni zahtevi umetnika?

Koncerti petkom, beogradske filharmonije predstavljaju luksuz kulture i obrazovanja. Za sve, osim, kako se čini, za one koji taj luksuz izvode.

"Beogradska filharmonija je elitna kulturna ustanova čiji članovi su visokoobrazovani doktorati i magustrature, a imamo platu ispod republičkog proseka", kaže prva violina ove ustanove Jelena Dimitrijević.

Ministarstvo kulture je putem Instagrama odogovorilo na apel:

"Svi su saglasni da su plate u kulturi male, tako da je na nivou ministarstva formirana radna grupa koja će raditi na povećanju koeficijenata plata zaposlenih u kulturi", stoji u odgovoru.

Dok Ministarstvo navodi da je trebalo da se obrate direktno njima, umetnici navode da su to učinili - više puta.

"U oktobru smo imali štrajk upozorenja, nakon štrajka nam je rečeno iz Ministarstva kulture da će biti oformljena nekakva radna grupa koja će se između ostalog baviti našim pitanjem, mi i dalje ne znamo rezultata i delovanja te radne grupe", dodaje Dimitrijević.

Zbog daljeg objašnjenja, zatražili smo sagovornika iz Ministarstva, kog nismo dobili. 

Ipak, v.d. direktor Beogradske filharmonije Darko Krstić je za UNU rekao da je rešavanje njihovih zahteva već u postupku realizacije, a da su ga pre dve godine sačekali i neki drugi problemi.

"Priča o platama je već duže vreme, ovo drugo ne. Ali malo su i ljudi nestrpljivi što je potpuno normalno, ali dosta toga je i urađeno u međuvremenu, a na platama se radi", kaže Krstić. 

Nakon istupa orkestra u javnosti, slučajno ili ne, ubrzo je stigla i odluka povodom izgradnje nove koncertne dvorane.

"Privodi se kraju rad na projektu za građevisnku dozvolu, nakon toga sledi izrada projekta za izvođenje i ja očekujem da čitav taj posao pripreme ovog projekta koji već godinama traje bude priveden kraju do kraja ove godine", kaže Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević.

Jelena Dimitrijević navodi da je prekopotrebna državna rekonstrukcija sistema vrednosti, kako radnici u kulturi ne bi patili.

"Zašto se nazivamo reprezentacijom, zato što ovu zemlju ponosno reprezentujemo od Njujorka do Kine i moram reći, vrlo ozbiljno održavamo jedan umetnički imperativ u regionu, nekako želimo da to osvestimo i da se nađe pravni način da nam se pomogne", zaključuje ona.

Čekaju poziv iz ministarstva i čini se, iz onoga što je do sada objavljeno, da su obe strane spremne za razgovor, ali kao prvi korak ka rešenju problema, umetnici navode novi model finansiranja. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()