U kom smeru sada ide istraga o nestanku Danke (2): Policija sledi nove tragove?

Navodno su otac i majka devojčice još uvek u policijskoj stanici

27.03.2024. 18:22
  • Podeli:
danka ilic foto facebook ivana ilic-660441469b71c.webp Foto: Facebook/Ivana Ilic

Nakon što je MUP Srbije saopštio da obustavlja potragu za Dankom Ilić, dvogodišnjom devojčicom koja je nestala u Banjskom Polju kod Bora juče u ranim poslepodnevnim časovima, istraga sada prema svemu sudeći okreće u drugom smeru.

Kako pišu Novosti, tokom istražnih radnji došlo se do novih saznanja odnosno dosad prikupljene informacije dovele su policiju do ove odluke i usmerile policiju u novi pravac istrage.

Obustavljena je petraga terena, ali je intenziviran rad na pronalasku devojčice i neće se odustati dok dete ne bude nađeno.

Kako saznaje Blic,  sada se proveravaju privatni životi i kontakti svih članova porodice, ponovo se češljaju njihovi iskazi, kao i detalji prijave Dankine majke o nestanku deteta - vreme kobnog događaja, kuda su se kretale pre nestanka, gde se majka kretala posle nastanka.

Detektiv Mile Novaković, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije, kaže za "Blic" da činjenica da policija ispituje poteze svih članova porodice, pa i majke i oca koji je bio na poligrafskom ispitivanju, ne znači da su oni za bilo šta krivi.

" Ova potraga traje od juče, a kada rezultata nema onda mora da se ide na ovo drugo, proširuje se istraga. Istražuje se to najbliže okruženje. Obično se u startu ide prvo na poligrafsko ispitivanje. Razlog ne mora da bude sumnja u roditelje ili nekog od članova porodice da su nešto uradili detetu, već se jednostavno tome pribeglo jer dete nije nađeno u terenskoj pretrazi", kaže Novaković.

Predmet istrage je i telefon majke devojčice, što je takođe uobičajena policijska procedura, a telefon je poslat na veštačenje.

"Pratiće se kakva je bila komunikacija (članova porodice) u poslednjem periodu, s kim su i kada razmenjivali poruke i pozive. Proveravaće se i nalozi na društvenim mrežama, mejl adrese, koje su sajtove posećivali", kaže Novaković.

Treba još jednom istaći da ovaj pravac istrage ni na koji način ne znači da je bilo ko u širem okruženju porodice, komšije i prijatelja kriv za nestanak Danke. Naprotiv, njihovi privatni kontakti mogu da pomognu istrazi da se, na primer, otkrije uloga neke treće osobe u koju sada niko ne sumnja.

"Sve to se radi kako bi se našao trag koji bi mogao da pomogne u pronalasku deteta. Posebno će se obratiti pažnja na to kakva poznanstva članovi porodice imaju u Srbiji i inostranstvu, istraživaće se putovanja. Mora da se ode u sitne detalje, jer sada se pokušava da se otkrije da li istraga vodi u drugom pravcu", kaže Novaković.

Pojedini mediji preneli su vest o snimku sa kamera jedne od kuće na kome se vidi prolazak automobila koji je, navodno, policiji sumnjiv i koji bi se mogao dovesti u vezu sa nestankom devojčice. Reč je o automobilu marke "punto", ali ove informacije još uvek nisu zvanično potvrđene.

Podsetimo, devojčica Danka Ilić, stara samo dve godine, koja je prohodala, odaziva se na ime, ali slabo govori, nestala je juče u ranim prepodnevnim časovima. Nestanak deteta prijavili su roditelji, a oko 19 časova u Srbiji je prvi put upaljen tzv. Amber Alert odnosno sistem Pronađi me pa je svim građanima Srbije na mobilni telefon stigla poruka o nestanku devojčice.

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()