U Privrednoj komori Srbije obeležen Nacionalni dan davanja posvećen mladima

Ove godine fokus je na podršci mladima sa invaliditetom i socijalno ugroženima

09.10.2024. 17:10
  • Podeli:

U Privrednoj komori Srbije danas je organizovan susret biznis sektora i organizacija civilnog društva, a povodom obeležavanja Nacionalnog dana davanja, koji je ove godine posvećen organizacijama čiji je fokus podrška mladima sa invaliditetom i socijalno ugroženima.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra turizma i omladine Ivana Antonijević kaže da je potrebno da institucije zajedno rade na poboljšanju položaja mladih u Srbiji, kako bi što bezbrižnije proživeli mladost i postali što korisniji sebi i zajednici.

"Mi smo u ovoj godini izdvojili 325 miliona dinara i podržali 192 projekta koja se tiču implementacije strategije za mlade", rekla je Antonijević.

Podsetila je da je ministarstvo prethodne godine počelo sa osnivanjem omladinskih centara kako bi se kroz poboljšanje položaja mladih ukazalo i na značaj neformalnog obrazovanja.

"Da se ukaže na značaj onoga što mladi dobijaju kroz empatiju, kroz zajedničke aktivnosti. Moramo da vratimo mlade jedni drugima i da jačamo vršnjačku zajednicu, kako bi imali međusobnu podršku", rekla je Antonijević.

Dodaje da je izdvojeno 180 miliona dinara za razvoj četiri omladinska centra i to  u Somboru, Subotici, Novom Pazaru i Nišu, dok je ove godine izgradnja centara počela u još osam gradova u Srbiji.

"Omladinski centri pružaju priliku mladim ljudima da uživaju besplatne, kvalitetne aktivnosti neformalnog obrazovanja koje utiče na njihove veštine", kazala je ona.

Cilj ministarstva je, prema njenim rečima, da ulaganja u omladinu rastu iz godine u godinu.

"U 2023. smo imali 16 odsto veći budžet za realizaciju projekata, a verujem da ćemo u narednom periodu imati poboljšanja", rekla je Antonijević.

 Izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ističe da samo tri odsto od ukupnih davanja odlazi na razvoj mladih talenata, a više od 60 odsto davanja odlazi na lečenje dece i mladih.

"Želimo da podstaknemo korporativni sektor i državu da mnogo više pažnje obrate na ovu populaciju, kojoj je potrebno dodatno sredstva za razvoj veština i znanja kako bi sami mogli da budu temelj budućnosti našeg društva", rekao je Matić. On navodi da u Skupštini Srbije ne postoji nijedno telo koje se bavi mladima, a da čak 80 odsto mladih nema poverenje ni u jednog političara.

 "Skoro polovina tvrdi da je nemoguće baviti se aktivizmom bez pritisaka, a na listi vrednosti najvažnija im je lična sloboda, zaštita životne sredine, solidarnost i pomoć ekonomski najugroženijima", rekao je Matić.

Dodaje da je 21 odsto mladih izloženo fizičkom nasilju, dok je 49 odsto njih izloženo psihičkom, 26 odsto digitalnom i 12 odsto seksualnom nasilju.

"Zabrinjava skok u odgovoru na pitanje 'da li je nasilje opravdano' sa 27 odsto u 2020. godini na 51,9 odsto u ovoj", rekao je Matić.

Naglašava da podaci pokazuju i da je 68 odsto mladih izloženo stresu, te da je potrebno da budemo obazrivi u budućnosti, koja sa sobom nosi veštačku inteligenciju.

"Naša podrška ih može pripremiti za tu budućnost i osigurati kritički i etički način upotrebe veštačke inteligencije i novih tehnologija za potrebe društva", poručio je Matić.

Savetnica predsednika Privredne komore Srbije Nevena Rakić kaže da je najpre potrebno prepoznati različite potrebe koje mladi imaju, uzevši u obzir izazove sa kojima se suočavaju, poput zdravstvenih problema, ekonomske nestabilnosti i samozapošljavanje.

"Kompanije u Srbiji imaju svake godine priliku da testiraju svoju posvećenost principima društveno odgovornog poslovanja kroz učešće u Nacionalnoj nagradi za društveno odgovorno poslovanje Đorđe Vajfert", rekla je Rakić i najavila novi konkurs za novembar.

Naglasila je da se PKS kroz omladinsko preduzetništvo bavi strateškim razvojem te oblasti s ciljem ekonomskog osnaživanja mladih.

Nacionalni dan davanja obeležen je danas i kao Festival filantropije na Topličinom vencu  u organizaciji Srpskog filantropskog foruma i Privredne komore Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i omladine i Američke agencije za međunarodnu saradnju (USAID).

Nacionalni dan davanja obeležava se od 2018. godine na dan rođenja srpskog naučnika Mihajla Pupina - 9. oktobra.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()