UNA istražuje: Da li u Beogradu ima razloga za strah od poplava?

Budući da su poplave pogodile zemlje u regionu, opravdano je pitanje da li i Srbji preti takav scenario

Autor: Jana Jakšić
27.05.2023. 19:06
  • Podeli:

Zbog obilnih padavina u regionu, došlo je do povećanja nivoa vode u mnogim rekama. 

Vodostaj nekoliko reka prešao je granicu redovne odbrane od poplava, a kod Beograda došlo je do blagog izlivanja reke Save iz korita. 

Proverili smo kakva je situacija danas i da li u Beogradu ima razloga za strah od poplava.

Budući da su poplave pogodile zemlje u regionu, opravdano je pitanje da li i Srbji preti takav scenario. 

Hidrolog RHMZ Dejan Vladiković rekao je da je "vrh talasa" trenutno na našim rekama.

"Još uvek su iznad granice redovne odbrane od poplave vodostaji na stanici Šabac, na reci Savi kod Novog Sada i kod Smedereva na Dunavu i narednih dana ćemo na tim lokalietima imati stagnaciju, što znači da će još par dana ostati na granici iznad redovne od poplava", kaže Vladiković i dodaje:

"Zbog dobrih najava i zbog rada hidroelektrane Đerdap nismo imali većih problema kod Beograda i Zemuna, ostali smo negde jako blizu redovne linije, ali nije proglašena redovna odbrana od poplava, tako da je to ono što se na velikim rekama dešavalo i tu ne očekujemo ništa neplanirano, ali je oprez za male reke neophodan."

Zbog najavljenih intenzivnih pljuskova u narednim danima očekuje se povećanje vodostaja u manjim rekama, a postoji i mogućnost za lokalna izlivanja.

"Mi smo upravo izdali upozorenje o mogućim većim porastima vode u slivu reke Jadar sa njenim pritokama, slivu Kolubare, Uba i Tamnave, na slivu reke Skrapež, to je Zapadna Srbija, na gornjem toku Zapadne Morave i na rekama Đetinji, Moravici, isto tako Bjelici", istakao je Vladiković.

U poslednjih deset dana, reka Sava je imala nagli porast,a nivo vode ponegde je porastao i za više od 2 metra.

 Slična situacija zabeležena je i u Beogradu.

Trenutni vodostaj kod Beogarada iznosi 489 centimetara, iako situacija na obali ove reke može da izgleda pomalo zastrašujuće jer je reka izašla iz svog korita.

Stručnjaci kažu da situacija nije alarmantna i da nemamo razloga za brigu, pošto je visina vode u ovoj reci u granicama normale. 

Oni su takođe rekli da povećani vodostaj nije loša stvar jer se na ovaj način može nadoknaditi deficit niskog nivoa vode od prošle godine i kažu da se očekuje niži nivo vode u narednim danima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()