UNA istražuje: Kako do dogovora između prosvetara i Vlade Srbije?

Nezadovoljstvo odlukama Vlade Srbije, prosvetni radnici koji su članovi četiri reprezentativna sindikata, planiraju da iskažu još jednim protestnim skupom u Beogradu.

Autor: Andrea Radovanović
16.10.2024. 19:11
  • Podeli:

Prosvetari će ponovo u štrajk. Nakon neuspešnih pregovora sa Vladom Srbije o povećanju zarade, četiri reprezentativna sindikata prosvete najavljuju novi protest 1. novembra. Planiraju da krenu u "sve vidove sindikalne borbe", pa i u one koji ne uključuju samo zakonski oblik štrajka. Sa druge strane, mnogi prosvetari ostaju pri stavu da bi svaka obustava nastave donela prosveti samo još veće probleme. 

Nezadovoljstvo odlukama Vlade Srbije, prosvetni radnici koji su članovi četiri reprezentativna sindikata, planiraju da iskažu još jednim protestnim skupom u Beogradu. Nakon što usaglase stav o daljim koracima, konačnu odluku uputiće Ministarstvu prosvete.

"Imamo opciju zakonitog štrajka do ispunjenja zahteva. Ako je zakoniti štrajk do ispunjenja zahteva, onda naše članstvo mora da bude svesno da za vreme zakonitog štrajka imaju sva prava, sem prava na trećinu zarade. U tome je problem. Tako da može da se dogodi da dođe do neke opcije kada će to polako krenuti da jenjava", kazala je Valentina Ilić ispred Sindikata obrazovanja Srbije.

Da se to ne bi dogodilo, otvorena je i mogućnost da se izađe iz zakonskih okvira koji se odnose na štrajk upozorenja i skraćivanje časova na 30 minuta.

"Ima veliki broj članova odnosno veliki je procenat članstva koji bi da se obustavi rad, smatrajući da je to jedini način da bi nešto konačno ujedinjeni sindikati, obustavom rada, postigli", dodaje Ilić.

Jedinstven stav postoji među članovima četiri reprezentativnih sindikalnih organizacija, ali ne i u celoj prosveti. Pojedini prosvetari odlučili su da svim učenicima daju samo najviše ocene, promovišući takozvani "beli štrajk", dok se drugi i dalje protive bilo kakvoj vrsti obustave rada u školama. Borba za bolji materijalni položaj i veću bezbednost nastavnika treba da se vodi, ali ne na ulicama, smatra predsednik Aktiva direktora novobeogradskih škola Darko Eger.

"Kao što sindikati i dalje nastavljaju svoju borbu, tako i mi nastavljamo borbu za obrazovanje. Ne možemo da dozvolimo da deca ostanu na ulici i da se ovaj štrajk negde preko, da kažem, dece razrešava", istakaoje Eger.

Kako bi se došlo do rešenja, neophodan je ozbiljniji pristup pregovorima koji se vode sa predstavnicima države, ocenjuje Eger.

"Mi uvek nešto prvo usvojimo, pa se onda na kraju ispostavi da to nije u redu. Prosto ne mogu da verujem da se nešto godinu dana radi, da bih onda shvatili da to od 1. septembra, pred 1. septembar ili posle 1. septembra ne valja. Možda je o svemu tome trebalo razmišljati ranije", zaključuje Eger.

Krajnji cilj zaposlenih u prosveti je da se obrazovanje u Srbiji podigne na viši nivo zbog čega i jedni i drugi poručuju da od svojih stavova neće odustajati.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()