UNA istražuje: Kako sprečiti sve učestalije nesreće u fabrikama namenske industrije?

Krušik u Valjevu, Sloboda u Čačku, Milan Blagojević u Lučanima, EDEpro u Leštanima, sada Trajal u Kruševcu....niz je sve veći, a posledice često tragične

Autor: Emilija Pešić
17.01.2024. 20:22
  • Podeli:

U poslednjih deset godina dogodilo se 13 eksplozija u fabrikama namenske industrije. Zato pitamo, zbog čega sve češće dolazi do tragičnih ishoda u fabričkoj proizvodnji i kako da se rizici svedu na minimum?

Krušik u Valjevu, Sloboda u Čačku, Milan Blagojević u Lučanima, EDEpro u Leštanima, sada Trajal u Kruševcu....niz je sve veći, a posledice često tragične. 

„Nekada splet nekih nesrećnih okolnosti, nekada nedovoljna obučenost, nekada nemarnost, nekada brzopletost, nekada neki faktor gde određeni sistem zakaže ili otkaže dovedu do toga da imamo tragediju“, kaže za UNU vojni analitičar Vlade Radulović. 

Rizik je veliki, a pri radu sa opasnim materijama praktično je nije moguće izbeći nesreće, ali kako da se one svedu na minimum?

„Ulaganja konstantna u savremena sredstva, u savremene procese proizvodnje, u što bolje sisteme za to, rano otkrivanje potencijalnih eksplozija i požara, za obaveštavanje odnosno javljanje da negde sistem detektuje određeni problem kako bi radnici što pre napustili određeni objekat. Unaprediti ceo sistem zaštite kompanije i objekta, mislim pre svega tog spoljnog kruga, odnosno ograde ako hoćete laički i naročito onog dela koji se tiče magacinskih prostora gde se nalaze visoko eksplozivne zapaljive materije, susptance i materijali“, ističe Radulović za UNU.

Iz Saveza samostalnih sindikata kažu da je imperativ pronaći način kako da se zaštite radnici.

„Pre svega moramo da čuvamo život, ako se prema njemu odnosimo, ako svaki radni sat ili svaki radni dan započnemo sa time da treba da čuvamo život da se međusobno informišemo, da se posvetimo i da svima kažemo koji rade na visokorizčnim poslovima, i u uslovima zime, toplote, gde se ovakve stvari dešavaju poput eksplozivnih stvari, da možda prvih pola sata još jednom izvršimo uputstvo, obuku, da vidimo da li je neko pripremljen psihofizički zdravstveno da tog dana radi“, poručuje potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković. 

Uslovi rada moraju da budu apsolutno bezbedni. Takođe, za brojne incidente u fabrikama namenske industrije nikada nije do kraja rečeno šta se zaista dogodilo i ko je bio odgovoran, a upravo takva saznanja nekada mogu da spreče nove nesreće.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()