UNA obišla obe autobuske stanice: Proradila nova BAS, a kako je na staroj punoj uspomena?

Za izlazak na perone, a ima ih 12 dolaznih i 53 odlazna, potrebno je skenirati fiskalni račun od kupljene karte

Autor: Zvonko Ninkov
29.09.2024. 19:21
  • Podeli:

Nova glavna beogradska autobuska stanica u Bloku 42 na Novom Beogradu počela je i zvanično sa radom. Prvi autobus sa nje otišao je u 3.50 časova za Suboticu, dok je tačno tri sata pre toga autobus za Ljubljanu bio poslednji koji je krenuo sa starog BAS-a. 

UNA je proverila kako posle te velike promene izgleda prvi dan na obe stanice.

Na staroj - kao napušteno rudarsko okno. Tako izgleda stanica na kojoj je do juče vrvelo od ljudi. Mrak, tišina, kao da ovde više nikog nema.

Ali, nije baš tako. Jeste da šalteri i lokali tik uz perone ne rade, ali radnici obezbeđenja su i dalje tu. Ako ništa drugo da pomognu zalutalim strancima koji nisu znali da stanica u Karađorđevoj ulici više ne postoji. Neki od njih nisu imali vremena za razgovor sa nama - verovatno su morali da žure na novu stanicu kako bi ušli na autobus.

I neki od domaćih putnika su "zalutali" na staru stanicu, ali su nam rekli da će ipak stići da uzmu kartu na novoj BAS.

Nije zamrlo samo na peronima i šalterima. I oni pokraj stanice, koji su živeli od njenih putnika, već trpe zbog zatvaranja. Kažu nam da tu rade 20 godina, ali da će verovatno morati da se sele - prometa praktično i da nema.

Beograd na vodi i njegovo dalje širenje, konkretno izgradnja stambene zgrade "BW Diva", učinili su da se nekadašnja stanica ugasi.

Posle 58 godina postojanja i prevezenih više od 200 miliona putnika, ona rampa više se neće dizati, niti će bilo koji autobus kretati odavde. Stundenti i vojnici koji žure kući na vikend, radnici ili turisti koji odlaze u inostranstvo ili bilo koji drugi putnik namernik više ne putuju odavde. Beograd ima novu autobusku stanicu.

A ta nova stanica nalazi se u novobeogradskom Bloku 42. Tačnije - prekoputa nekadašnjeg buvljaka, odnosno pokraj Železničke stanice na Novom Beogradu. Velike gužve nema, možda zato što je nedelja, možda što je loše vreme, pa svako gleda da se skloni od kiše.

Glavne stanične zgrade još nema, kažu biće gotova do 2027, ali tu je 13 šaltera na kojima putnici mogu da kupe karte. Tu su i flajeri za sve koji nisu sigurni koji gradski prevoz ide od i do nove glavne stanice. Oni koji već tu imaju i pohvale i kritike.

Neki od putnika su nam rekli da im je lakše iz razloga što im voz staje odmah tu, drugima je to sve malo razvučeno - odmaknuti su šalteri od perona, ili nema trgovina da nešto kupe ili negde malo da odu i nešto vide...

Za izlazak na perone, a ima ih 12 dolaznih i 53 odlazna, potrebno je skenirati fiskalni račun od kupljene karte. Za mnoge je to novotarija koje nije bilo na nekadašnjem BAS-u, no tu je obezbeđenje da im pomogne da što pre stignu do svog polazišta, pa dalje za Obrenovac, Babušnicu ili negde u beli svet.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()