UNA je pitala stručnjake može li se stati na put objavama nasilničke vožnje na društvenim mrežama

Pripremaju se ozbiljne mere protiv promovisanja opasne vožnje na internetu

Autor: Stefan Dević
14.02.2024. 22:00
  • Podeli:

Povodom učestalih objava na društvenim mrežama kojima se promoviše nebezbedno ponašanje u saobraćaju, MUP ističe da se takve objave proveraju i da se preduzimaju mere. Kako UNA saznaje, u pripremi su i izmene Zakona kojima će biti sankcionisano objavljivanje nasilničke vožnje na društvenim mrežama.

Devetnaestogodišnji vozač audija vozio devedeset na sat u naseljenom mestu - zvuči kao deo naslova crne hronike. To je u stvari poslednji slučaj nasilničke vožnje koji je policija sprečila.

Međutim, nije mogla da stane na put hiljadama koji su videli snimak na društvenim mrežama. Zbog toga pripremaju ozbiljne mere protiv promovisanja opasne vožnje na internetu izmenom Zakona i uvođenjem posebnog kaznenog dela. 

"Taj delikt će biti propagiranje nebezbednog učešća u saobraćaju. Tako da, osim samog prekršaja, koji čine takva lica, odgovaraće se i za propagiranje nebezbednog učešća", kaže pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Vladan Nikolić.

U ovom trenutku, takav delikt ne postoji. Nije poznato da li će takva dela biti klasifikovana kao krivična ili prekršajna - o tome će se tek odlučivati.

Korišćenje telefona u toku vožnje je nepoznavanje opasnosti, ističu stručnjaci. Samo sekunda pogleda na telefon dovoljna je da se pri velikoj brzini izazove nesreća.

"Jačina udara, u stvari energija koja se prenosi udarom u sudaru je na kvadrat brzine, tako da je energija pri dvadeset na sat, je jedna, a pri 40 je četiri puta veća. Odnosno, pešaci koje udarite brzinom od 30 na sat - deset odsto gine, 40 na sat - 20 odsto gine, preko osamdeset ne preživljavaju", objašnjava profesor u penziji Saobraćajnog fakulteta u Beograd Milan Vujanić.

Formirana je nova radna grupa koja se bavi izradom nacrta novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju.

Nakon stručne i javne rasprave i kompletne zakonodavne procedure, očekuje se da Zakon u skupštini bude početkom sledeće godine. To naravno ne znači da bi trebalo čekati taj rok da bi se prekinulo sa ovom lošom navikom koja može  da ima kobne posledice. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()