UNA na proslavi Dana republike: SFRJ uvek još živi – u kafanama i uspomenama

'Sve što je bilo dobro – uništili smo, sve što je bilo loše – zadržali smo. To je tragedija ovih prostora! Nismo se ni počemu delili, što je bilo najbitnije. Bili smo jednom lijepom zajedništvu', smatraju oni koji praznik još uvek proslavljaju

Autor: Bojana Petrušijević
29.11.2022. 19:51
  • Podeli:

Danas je 29. novembar – jugoslovenski Dan republike, koji se u Srbiji ne obeležava kao državni praznik još od 2002. godine. Uprkos tome, jugonostalgičari se okupljaju – gde drugo, nego u kafani, da se prisete bratstva i jedinstva, maršala Tita i svih vrednosti koje su nestale raspadom bivše Juge.

U beogradskoj kafani SFRJ 29. novembra se od ranog jutra krčka pasulj. I ne služi se samo pasulj, već i rakija i vino pomešani sa jugonostalgičnim sentimentima. Ni hladnoća, ni dim ne mogu da poremete malu proslavu zbog koje se dolazi iz svih delova Jugoslavije.

"Sve što je bilo dobro – uništili smo, sve što je bilo loše – zadržali smo. To je tragedija ovih prostora! Nismo se ni počemu delili, što je bilo najbitnije. Bili smo jednom lijepom zajedništvu", ističe Nenad Lukić.

Istraživanja pokazuju da za starom Jugom najviše žale građani Bosne i Hercegovine. A o Titu, kao oličenju Jugoslavije, i mnogi koji su tek krenuli u školu kada je on umro, detalje i dalje pamte.

"Plakali smo kao malo dete. Ne samo ja, nego svi mi. I tada na Brionima bio sam od jedan od prvih koji je raširio zastavu sa petokrakom", kaže za UNU Vladimir Vignjević.

Za stolovima su uglavnom oni koji se i dalje izjašnjavaju kao Jugosloveni. Neki od njih su i više od 30 godina u penziji, a Dan republike proslavljaju iako se njihova SFRJ davno rasparčala. 

"Ja sam tako spokojno živio, i dobro sam živio! Ja sam bio u vazduhoplovstvu, na bihaćkom aerodromu. Izdata je monografija u Domu vazduhoplovstva. Sad sam namerno taj bedž stavio!", priča nam Branko Šević.

"Nekako smo bili jedinstveniji, čini mi se, i nisu postojale tako velike klasne razlike", priseća se Milanka Mijalković.

"Ja sam radio za Službu bezbednosti, prema tome – znam mnogo stvari! Postojao je sistem. Što je rekla gospođa, mi smo bili slobodni. Država je bila cenjena, na čelu sa predsednikom! Bila je Jugoslavija cenjena u celom svetu!", ističe Tito Kožul.

Posle raspada zemlje, Dan  republike je prestao da se obeležava u skoro svim  nekadašnjim republikama. Do kraja devedesetih se proslavljao samo u Srbiji, sve do ukidanja 14. novembra 2002. godine.

Iako više nema svinjokolja, niti praznovanja, sve je više pokazatelja da SFRJ još živi na društvenim mrežama i u kafanama. Tu se, čini se, uspomene od Vardara pa do Triglava najbrže probude!

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()