UNA pita: Da li je dozvoljeno i bezbedno koristiti aplikacije koje upozoravaju na patrole policije?

Iz Policije ističu da je bezbednost u saobraćaju u rukama vozača

Autor: Stefan Dević
30.03.2024. 20:32
  • Podeli:

U poslednjih nekoliko godina sve češće slušamo o aplikacijama i internet grupama koje upozoravaju na policijske patrole, radare, saobraćajne kamere. Iako neki vozači smatraju da su korisni, policija ističe da svi učesnici u saobraćaju moraju da se ponašaju odgovorno. UNA je istraživala da li je korišćenje takvih aplikacija kažnjivo i kada može da bude opasno.

Korišćenje telefona tokom vožnje strogo je zabranjeno, jer ometa vozače. Međutim, ukoliko bi se informacije o snimanju prolaska kroz crveno svetlo, ili merenju prekoračenja brzine, dobijale glasnovnim putem u toku vožnje, stručnjaci tu ne bi imali zamerke.

"Kod programa koji pokazuju gde se nalaze kamere i gde kamere snimaju, ne vidim ništa sporno jer smo se mi i zalagali da kamere koje se postave budu jasno vidljive i onda se korisnici puta odvikavaju od toga da krše ograničenja koja rade za tu deonicu", kaže Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji.

Aplikacija Moja Potrola je najpopularnija, a nudi i put do odredišta izbegavajući i saobraćajnu policiju. Kontaktirali smo i tvorce aplikacije, međutim, rekli su nam da nisu zainteresovani za izjavu i da im eksponiranje nije potrebno.

Prema istraživanjima, ako koristite telefon u toku vožnje, vaši refleksi su kao u alkoholisanom stanju. Dakle, ako koristite ovu aplikaciju, ili slične u toku vožnje, vi sebe i druge potencijalno dovodite u opasnost.

"Ukoliko razgovarate telefonom u toku vožnje, kao da ste vozili pod uticajem alkohola od 0,80 promila. A kada uzimate telefon da kucate poruku, surfujete ili pretražujete aplikaciju, vaša pažnja je ometena kao kod vozača pod uticajem alkohola od 1,20 promila alkohola. Pazite, ovo je stanje teške alkoholisanosti", rekao je Dejan Stević, potpukovnik Uprave saobraćajne policije.

Iz MUP-a navode da takve aplikacije ipak idu naruku radu policije, jer su korisnici obazriviji u vožnji kada znaju da je u blizini policijska patrola. Napominju da se time ne krši Zakon, ali da uvek postoji moralna odgovornost učesnika.

"Da razmisle da li ohrabruju učesnike grupa, da li ih motivišu da pod dejstvom alkohola, misleći da znaju gde se nalaze patrole i da će na ovaj način izbeći odgovornost, odnosno promeniti svoju maršutu na putu do kuće - da li će na ovaj način možda pomoći njima da se ponašaju nebezbedno, povrede sebe ili povrede možda nekog drugog", zaključio je Dejan Stević. 

Takođe, svi oni koji se budu zatekli u prekršaju, biće kažnjeni sa 10.000 dinara za nepropisnu upotrebu telefona. Međutim, ovde je reč o bezbednosti, a ne o kažnjavanju, ističu iz Policije i dodaju da je bezbednost u saobraćaju u rukama vozača.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()