UNA pita: Koliko je slučajeva nasilja nad prosvetnim radnicima evidentirano do sada?

Poslednje istraživanje pokazalo je da je više od 80 odsto njih prošlo kroz neki oblik nasilja - fizičkog, psihičkog ili digitalnog

Autor: Lena Sladojević
06.06.2023. 20:18
  • Podeli:

Dečaci pretukli nastavnika, učenik za opkladu od 30 evra prebio profesora, tukao profesora bejzbol palicom na času. 

To su samo neki od jezivih događaja kroz koje prolaze prosvetni radnici u školama.

Poslednje istraživanje pokazalo je da je više od 80 odsto njih prošlo kroz neki oblik nasilja - fizičkog, psihičkog ili digitalnog. 

Konflikt sa učenikom našeg sagovornika, profesora ugledne beogradske škole, počeo je zbog nezadovoljstva ocenom.

"Došao je na čas koji sam držao u drugom odeljenju i tu je počeo da preti da će pozvati oca i da to neće biti prijatno, a da će otac biti još gori", rekao je on.

Otac je, kako profesor tvrdi, došao i pretio, a onda je slučaj preuzeo direktor škole.

"Posle razgovora sa direktorom, odstupio je malo i imao sam sreću da je tadašnji direktor bio razuman čovek, pa je uspeo da ga ubedi da odstupi i da se meni izvini", kaže sagovornik.

Ovo je samo jedan od primera, a na pitanje koliko je do sada evidentirano slučajeva nasilja nad prosvetnim radnicima, odgovor iz Ministarstva prosvete nismo dobili.

Prema onome što kažu u sindikatu, podaci su zapravo zastrašujući.

"Bojim se da je i više od 80 odsto mojih koleginica i kolega doživelo neki oblik nasilja, ono što svakako treba reći, to je da su se odnosi između roditelja, đaka i profesora potpuno promenili. Nekada su deca slušala nastavnike i roditelje, a sada nastavnici nemaju mnogo udela u tom suživotu, zato što roditelji pošto-poto žele da zaštite svoju decu", kaže Jasna Janković ispred Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

"Pozicija prosvetnog radnika uopšte nije dobra u poslednjih nekoliko godina, tome u prilog ide činjenica da više ne možete da pronađete, mlade ljude koji bi se zaposlili u prosveti", kaže predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov.

U slučaju kada je počinilac nasilja učenik, škola je obavezna da o tome odmah obavesti roditelje i Centar za socijalni rad, a onda kada je čin nasilja i krivično delo mora obavestiti tužilaštvo i policiju. 

S druge strane, učenici koji su počinili neki akt nasilja mogu da dobiju dvojku ili jedinicu iz vladanja, ukor pred isključenje i da ipak završe godinu.

Srednjoškolci mogu biti i isključeni iz škole, a osnovci mogu samo biti prebačeni u drugu školu.

"Kad se desi neko nasilje učenika nad profesorom to se obično završi tako što se odredi neka mera ili kazna na kraju, ali se ona pobije zbog grešaka u procedurama ili zbog zastarelosti prođe najčešće bez ikakve kazne", ističe Janković.

"Instant rešenja ne postoje, dugo vremena je urušavana prosveta da bi je sada preko noći popravili jednim potezom. Potrebno je ohrabriti nastavnike da se drže dostojanstveno na poslu. Doneti zakonske odredbe koji će sprečiti naredne napade na njih, oštrije sankcionisati, oštrije kažnjavati one koji ne samo fizički, nego i verbalno napadaju nastavnike", zaključuje Markov.

Ukoliko se takva situacija ne reši, naši sagovornici smatraju da ćemo potpuno izgubiti neke nastavničke kadrove.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()