UNA pita: Šta je GPS narukvica za praćenje nasilnika i kako povećava sigurnost žrtava?

GPS narukvica za nasilnike uveliko u mnogim zemljama sveta uspešno štiti žrtve

Autor: Lena Sladojević
25.03.2024. 21:00
  • Podeli:

Jedan od gorućih problema našeg društva je porodično nasilje, odnosno femicid. Iz tog razloga je pokrenuta incijativa prema kojoj se predviđa da nasilnik kome je izrečena mera zabrane prilaska nosi GPS narukvicu za praćenje. Narukvica bi poslala i žrtvi, ali i policiji informaciju o tome da se nasilnik približava i da je žrtva u opasnosti. Incijativa za dopunu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, prema rečima naših sagovornica povećala bi sigurnost žrtava. 

Ranije je bio problem da žene nisu prijavljivale nasilnike, međutim i sada kada prijavljuju, sudeći po podacima, opet nisu zaštićene. Sigurnost im ne garantuje ni mera zabrane prilaska nasilnika. Sudeći po zvaničnim podacima, situacija se ne menja iz godine u godinu. Jedno od rešenja je GPS narukvica za praćenje nasilnika.

"Funkcioniše po principu tako što se u svakom momentu na serveru, na monitoru Ministarstva unutrašnjih poslova moglo locirati mesto gde se nalazi i žrtva i gde se nalazi nasilnik i blagovremenom i preventivnom akcijom policije mogli bismo da sprečimo neželjene posledice jer bismo u tom momentu znali da za žrtvu postoji veliki rizik da može ponovo biti ili žrtva nasilja ili žrtva femicida", kaže pukovnica MUP-a u penziji i poslanica Narodnog pokreta Srbije Slavica Radovanović.

Incijativu za dopunu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici simbolično na dan žena pokrenula je narodna poslanica Anna Oreg. GPS narukvica za nasilnike uveliko u mnogim zemljama sveta uspešno štiti žrtve. 

"Nešto slično kao nanogica, samo se radi o narukvicama onim osobama koje imaju zabranu prilaska žrtvi zbog porodičnog nasilja. Dakle da se stavi GPS narukvica kako bi se u tom periodu dokle su pod zabranom prilaska bile praćene", kaže narodna poslanica i potpredsednica Pokreta slobodnih građana Anna Oreg.

Koliko je neefikasna mera zabrane prilaska najbolje svedoče primeri žena koje su ubijene uprkos tome prijavljivale nasilnike. Devojka iz Novog Sada, žene iz Pirota i Leskovca - samo su neki od primera žrtava koje su prijavile nasilnika i koje su ubijene.

"Ove godine su se desila tri ubistva, prošle godine 28, ali moramo da napomenemo da nisu uvek u pitanju partnerski odnosi, znači to može da bude u pitanju i drugi članovi porodice. I zbog toga smatramo da je ova izmena zakona veoma bitna jer postoji statistički podatak da najčešće da ta ubistva izvrše one osobe koje su već dobile rešenje o zabrani prilaska", dodaje Oreg.

"Mi smo u Ministarstvu unutrašnjih poslova tu inicijativu pokretali 2013. i 2014. godine i bili smo na korak da rešimo uz pomoć OEBS-a i Ševdske policije, mi smo videli jedno drugo rešenje, to je panik telefon koji se daje žrtvama", dodaje Radovanović.

Međutim tada se vlast oglušila na ovu ideju, pa se naše sagovornice nadaju da tako neće biti i ovaj put. Ko zna koliko bi se života i porodica sačuvalo da se po pitanju porodičnog nasilja nešto preduzelo. Podsećamo da usled toga što je muž ubio ženu, za 10 godina više od 400 dece ostalo siročići. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()