UNA istražuje: Šta je sve akušersko nasilje i kako da ga prepoznamo?

Brojke kažu da svaka deseta žena nikada više ne želi da postane mama zbog lošeg iskustva koje je imala u porodilištima

Autor: Emilija Pešić
23.01.2024. 21:55
  • Podeli:

Pre dve godine Maja, danas Marica - i na stotine drugih žena. Od Vranja do Sremske Mitrovice, ali i iz ostalih gradova širom naše zemlje ovih dana šalje se poruka - nijedna žena više. Brojke kažu da svaka deseta žena nikada više ne želi da postane mama zbog lošeg iskustva koje je imala u porodilištima. 

Šta je sve akušersko nasilje i kako da ga prepoznamo?

Kako biste se osećali da neko viče na vas, povređuje vas, vređa, a sve u trenutku dok rađate dete i iščekujete, kažu, najsrećniji trenutak u životu? Tu nema dileme - reč je o akušerskom nasilju, ali šta je sa onim ne tako očiglednim primerima?

"Svaki put kada kao medicinski radnici iskoristimo svoju poziciju moći za manipulacijom ženom, kada sprovedemo neku medicinsku intervenciju za koju ženu nismo pitali, niti obavestili, kada smo joj dali neke lekove ili kada smo ušli u tu fiziologiju, prirodni tok porođaja kao da se žena ne pita, kao da se ne radi o njoj, njenom životu, njenom telu, u svakom od ovih slučajeva govorimo o akušerskom nasilju", kaže dula Jelena Krstić.

Zbog svega toga važno je postaviti  granice kako bi svakoj ženi bilo  jasno kada se one prelaze.

"Da na nivou čitave zemlje postavimo standarde, da definišemo šta jeste, šta nije i šta ne sme, a šta ne, jer u trenutku kada se žena porađa ona ne treba da procenjuje stepen bola ili da li je uvređena i na koji način joj se neko obraća, postoji standard, po kojima svi treba da se ponašaju", kaže Jovana Ružičić iz 'Centra za mame'.

Znanje je moć - kaže Jelena - zato svakodnevno na društvenim mrežama edukuje žene o primerima neopravdanih medicinskih intervencija.

"Doktor je dežuran i zbog toga će ženi da pokrene porođaj, dakle beba nije krenula da se rađa, ali hajde da iskoristimo to što je doktor dežuran, to je jedna od mnogih nepotrebnih medicinskih intervencija, a koja je nažalost veoma česta", dodaje Krstić.

"Dok se stvari u porodilištima ne promene, žena u porodilište treba da dođe najspremnija moguća, od psihofizičke do pravne spremnosti, jer nažalost trenutno je sutacija kakva jeste. Ono što radimo - lobiraćemo kod Ministarstva zdravlja da svako porodilište prođe kroz proces akreditacije koje će samim tih da ih čini odgovornim da ispune te standarde", dodaje Ružičić.

U porodilištu se, objašnjava sagovornica, osim bebe rađa i majka. To je iskustvo koje će pamtiti čitav život zato je važno da ono bude dobro i pozitivno jer odatle sve počinje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()