UNA pita: Zašto se raspadaju višedecenijski brakovi?

Kraj braka oskarovke pokrenuo staru temu

Autor: Dušan Ivković
26.10.2023. 20:45
  • Podeli:

Vest iz sveta koja je pre nekoliko dana mnoge ostavila u čudu - razvod čuvene glumice Meril Strip posle čak 45 godina braka. 

Proveravali smo kakva je statistika kod nas, koliko često se raspadaju višedecenijski brakovi i zbog čega do toga dolazi.

Venčanje za mnoge predstavlja jedan od najlepših dana u životu. Poznato je da devojčice još u ranim godinama često maštaju o venčanju kao iz bajke, muškarci s druge strane znatno manje, ali je činjenica da i jednima i drugima, čin stupanja u brak predstavlja veliki korak u životu. 

Nažalost, u poslednje vreme, sve više čitamo o razvodima.

U Republici Srbiji u 2022. godini razvedeno je 9 813 brakova, odnosno za 0,2% više u odnosu na prethodnu godinu. Prosečna starost muža pri razvodu braka iznosi 45,1 godina, a za žene 41,5 godina. Prosečno trajanje razvedenog braka u 2022. godini iznosi 13,8 godina.

Želeli smo da saznamo zbog čega je broj razvoda u porastu. Kako bismo došli do pravih odgovora, potražili smo pomoć psihologa.

"Danas je razvod, možemo da ga realizujemo puno lakše nego nekad pre. Nekada je tu bio pritisak tradicije, pritisak verske tradicije, pritisak roditelja. Danas toga nema, plus nekako je ekonomska situacija malo drugačija jer stan smo zajedno imali koji je bio malo veći, deca su otišla u svoj stan, mi možemo taj veliki stan da prodamo i svako da bude u nekom svom kutku. Tako da je mogućnost da se brak realizuje znatno veća nego ranije", kaže psiholog Kvarantan Šmitran.

Gledajući dalje brojeve i statistiku, uvideli smo da veliki procenat u razvodima imaju čak i višedecenijski brakovi.

Razvoda brakova koji su trajali dvadeset i više godina, u toku prethodne godine bilo je ukupno 2.558 odnosno čak 26 procenata od njihovog ukupnog broja.

Interesovalo nas je, šta je to što se desi, što natera ljude koji su toliko dugo u bračnim zajednicama na taj korak?

"Kod, da tako kažem, decenijskih brakova postoje dva velika izazova. Prvi izazov je odlazak u penziju i promena uloge - ko sam sada ja ako ne radim i koja je moja važnost sada kada ne radim. Drugi velika situacija je takozvani sindrom napuštanja gnezda gde zapravo deca odlaze od kuće gde nekako partneri ostaju sami, bez zadataka koje su inače imali dok su deca bila ovde", kaže Šmitran.

Statistika dalje pokazuje da se u toku prošle godine razveo čak 2.971 muškarac stariji od 50 godina dok je taj broj kod žena za trećinu niži i iznosi 1.954. 

Ipak, da ne budemo na kraj srca jer, iako su razvodi u porastu, pa i oni višedecenijski, neretko čujemo ili pročitamo da je neko obeležio srebrnu, pa čak i zlatnu svadbu. Dakle, recept ipak postoji, potrebno je samo da ga nađemo.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()