UNA proverava: Kako odmiču radovi na rekonstrukciji OŠ 'Vladislav Ribnikar'

Da li su deca i osoblje spremni za početak školske godine?

Autor: Kristina Koturanović
01.08.2023. 19:07
  • Podeli:

Do početka školske godine godine ostalo je tačno mesec dana. 

Trenutno se radi na pripremi dece, nastavnika i roditelja za povratak u školu, ali i na adaptaciji dela Osnovne škole "Vladislav Ribnikar".

Proveravali smo dokle se stiglo sa pripremama, da li će adaptacija biti završena do 1.septembra, i šta o tome kažu roditelji dece iz Ribnikara. 

Školsko zvono će se posle dvoipomesečne pauze oglasiti za tačno trideset dana. 

Među onima koji će krenuti u školu su i učenici Osnovne škole " Vladislav Ribnikar" na Vračaru, koju je pre tri meseca zadesila nezamisliva tragedija - masovno ubistvo devet đaka i školskog čuvara. 

U toku je adaptacija dela škole.

"Trenutno se radi samo mali deo škole, ulaz iz Svetozara Markovića, gde se rade kozmetička osveženja, krečenja, menjanja stolarija i nekih osnovnih stvari da bi se završilo do 1. septembra da bi moglo da se krene u školu", kaže zamenica predsednika saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" Bojana Nedeljković.

Prema njenim rečima, kozmetičko osveženje bi trebalo da bude završeno do 1. septembra. 

Kaže da je ideja da deca pošto-poto krenu baš u prostorije škole i da svi, od prvog do osmog razreda, budu smešteni u tom manjem delu škole koji, kako navodi, tehnički ne može da primi sve đake. 

Ipak, činjenica je da se deca u septembru vraćaju na mesto na kome se dogodio tragičan događaj i velka trauma za njih. 

Tu traumu renoviranje neće rešiti, smatraju psiholozi.

"Povratak u tu školu ili na mesto gde se odigrala neka trauma - uvek će biti okidač za neko ponašanje ako se trauma nije obradila. Savetujem da se odmah krene sa psihoterapijom i sa obradom te traume", ističe psiholog i psihoterapeut Dragana Ivanović.

Da li su deca i osoblje spremni za početak školske godine? 

Da li je prošlo dovoljno vremena od doživljenih trauma i da li će adaptacija biti završena na vreme - to u ovom trenutku niko ne zna. 

Za odgovore na ova pitanja sačekaćemo prvi septembar.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()