UNA proverava: Kakve su kazne za nelegalnu prodaju pirotehničkih sredstava za Novu Godinu

Nije da se bez petardi, raketa i vatrometa ne može, ali za neke je to sastavni deo slavlja

Autor: Zvonko Ninkov
08.12.2023. 20:21
  • Podeli:

Pucnji petardi jedan su od najsigurnijih znakova da je Nova godina blizu. Svakog decembra mnogi nabave čitav arsenal eksplozivnih sredstava, ne razmišljajući ni koliko ih to košta, ni kakve posledice može da ima nepromišljeno rukovanje. Proveravali smo i kakve su kazne za nelegalnu prodaju.

Ovakva buka biće sve češća kako se budemo približavali novogodišnjim praznicima. Nije da se bez petardi, raketa i vatrometa ne može, ali za neke je to sastavni deo slavlja.

Ako je već tako, pirotehniku bi trebalo kupovati u prodavnicama koje se legalno bave prodajom takve robe. Sve ove petarde prošle su stroge kontrole, kaže Jovana Petković koja je već 11 godina u tom poslu. Napominje da maloletnima nije dozvoljeno da kupuju ovde, ali i da je potrebno uticati na starije, iako postoje uputstva za upotrebu na svakom pakovanju.

"Mi uvek naglašavamo to bezbedno korišćenje i uvek izdvojimo vreme za svakog kupca da mu objasnimo na koji najbezbedniji način se koristi neki pirotehnički proizvod. Međutim, često dolazimo, pogotovo kod mlađe populacije, do neke vrste otpora za savete koje im pružamo", kaže Jovana Petković, menadžer maloprodaje "MP Tropic".

Koliko god se trudili da objasnimo da ovo nisu igračke, uvek će biti onih koji će se dokazivati što dužim držanjem petarde u ruci. A ako se još eksplozivna sredstva nabavljaju na sumnjivim mestima, situacija je drastično rizičnija.

Petarde poput ovog "malog pirata" nekada su mogle da se kupe na ulici, kod onih koji su nudili novogodišnje ukrase i čestitke. Poslednjih godina, međutim, sve ih je manje. Jedan od razloga mogle bi biti legalne prodavnice, ali one nisu i jedini.

Mnogo jači je taj što su kontrole znatno češće, a kazne rigoroznije nego pre.

"Kazne se kreću od 50 do 100 hiljada dinara i, samim tim što su tako velike, taj broj ilegalnih prodajnih mesta je smanjen. Uglavnom što smo nalazili prethodnih godina su petarde. Manji broj je pirotehničkih sredstava, tipa neki vatrometi, itd. jer prosto su manjih gabarita i ukoliko i dođe do kontrole, oni pribegavaju sklanjanju", kaže Rade Milošević, MUP Srbije.

Iz policije nisu precizirali koliko je petardi otkriveno na crnom tržištu, ali kažu da je procenat prodaje pirotehničkim sredstvima značajno smanjen. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()