UNA saznaje - ko će sve i kako morati da ukloni klime sa fasada zgrada

Da li će fasade ovako izgledati i u narednih 10 godina ili ćemo po ugledu na svetske gradove imati fasade bez klima uređaja?

Autor: Kristina Koturanović
11.07.2023. 19:00
  • Podeli:

Iako je danas gotovo nemoguće pronaći zgradu na kojoj se ne nalaze klime - u budućnosti toga neće biti, ili barem ne bi trebalo da bude. 

O tome će odlučuti narodni poslanici pred kojima su izmene Zakona o planiranju i izgradnji. 

Pitali smo stručnjake da li će baš svi morati da skinu klima uređaje sa fasade i da li postoji drugi način da se taj estetski problem reši.

Da li će fasade ovako izgledati i u narednih 10 godina ili ćemo po ugledu na svetske gradove imati fasade bez klima uređaja?  

Ukoliko zakon bude usvojen, narednih godina svi rashladni uređaji moraće da budu sklonjeni sa fasada zgrada.  

Ipak, ta odredba nije nešto što će morati odmah da se sprovede, jer je rok 10 godina. 

U protivnom slede novčane kazne za fizička lica do 50.000 dinara, a za pravna i do 100.000 dinara. 

Stručnjaci kažu da će, u zavisnosti od objekta, spoljna jedinica moći da se prebaci na krov, terasu ili na dvorišni deo fasade.

"Zakon još uvek nije usvojen. Tek nakon njegovog usvajanja će se u skladu sa obavezama iz zakona doneti gradske odluke koje će preciznije da opišu konkretna pravila", kaže glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Na Arhitektonskom fakultetu smatraju da je uklanjanje klima uređaja pozitivno rešenje u dobrom cilju. 

Taj problem  je već rešen kod novih objekata, gde je u okviru projekta predviđeno mesto za spoljnu jedinicu klime koja se postavlja tako da postaje deo estetike fasade. 

Problem su zgrade stare 30, 40, 50 godina.

"Rešenje je da se kod tih starijih objekata napravi centralni razvod klime, jedan prostor, jedna instalacija koja je negde skrivena ispod zemlje i ima razvod do svih prostorija - tako da nisu potrebni ovi pojedinačni rashladni sistemi koji imaju spoljnu unutrašnju jedinicu. Ta spoljna jedinica je ono sto ruži fasadu", profesor Arhitektonskog fakulteta Ivan Rašković.

To je centralni sistem klime i on je finansijski mnogo zahtevniji, kaže profesor Rašković. 

A dobro nam je poznato koliko u Srbiji ima starih zgrada i kolika su primanja ljudi koji u njima žive.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()