UNA u hali 'Aleksandar Nikolić': Održana inkluzivna manifestacija "Sport za sve"

Pet godina uzastopno, deca i odrasli, imali su priliku da učestvuju u raznim sportovima prilagođenim za sve vrste invaliditeta

Autor: Tijana Škodrić
06.12.2023. 21:58
  • Podeli:

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u hali Aleksandar Nikolić održala se inkluzivna manifestacija "Sport za sve". 

Pet godina uzastopno, deca i odrasli, imali su priliku da učestvuju u raznim sportovima prilagođenim za sve vrste invaliditeta.

Draženko Mitrović, jedan od najtrofejnijih srpskih atletičara-paraolimpijaca, na otvaranju manifestacije rekao je da je ovaj događaj šlag na torti posle brojnih aktivnosti.,

"U toku cele godine preko 1700 članova prođe kroz naše razne aktivnosti. Očekujem da se još više osoba sa invaliditetom uključi, da izađu iz kuće, da se uključe u sport, u socijalizaciju", kazao je Mitrović.

Jedan od sportova koji su bili prikazani je i košarka u kolicima, kojom se Željko Ćirković, ratni invalid, bavi već 22 godine.

"Košarka sa kolicima je jedini sport koji obuhvata sve vrste invaliditeta, gde se bodujemo na terenu i gde smo svi ravnopravni, volim da kažem, naročito ovim momcima koji su tek povređeni, naročito zbog socijalizacije, kao produženi vid rehabilitacije, izuzetno atraktivan", kaže Ćirković.

Obojica naglašavaju koliko je ovaj događaj važan za razvoj dece.

"Ovde niko nije tužan, svi su sa osmehom na licu i to i jeste poenta ove manifestacije", kaže Mitrović.

"Mislim da je jako važno, posebno za mlade i decu, da bez obzira na tip invaliditeta mogu da učestvuju u sportu, jer je to nešto o čemu se ranije nije puno govorilo", dodaje Ćirković.

Aktivistkinja i parakaratistkinja Nina Portolan je tu da digne glas. Kaže da je cerebralna paraliza ne definiše, a da se stigma u javnosti smanjuje. Ipak, prepreke su tu.

"Beograd je još uvek užasno neprilagođen i slažem se da si radi na tome jako puno, ali ono što je jako važno je svest šire javnosti da prilagođeni prostori ne daju benefite samo osobama sa invaliditetom, već i majkama sa decom, bicklistima. Jedan oboren ivičnjak zaista ne čini štetu, ali znači mnogima", kaže Portolan.

Milica i Ana Nešković su bliznakinje sa cerebralnom paralizom koje uvek vide pozitivnu stranu života.

"Znamo da ćemo uvek biti tu jedna za drugu, da ćemo se podržavati, gurati jedna drugu napred", pričaju ove hrabre devojke.

Kažu da edukacija o destigmatizaciji treba da počne od najmlađih.

"Treba da se čuje osoba sa invaliditetom, da se prihvati u društvu i da svi zajedno radimo na tome da svima bude bolje", zaključuju one.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()