UNA vas vodi na mali kurs kineskog: Tajne nam otkriva Kineskinja zaljubljena u jednog Dejana i Srbiju

Za Srbe je Lena, jer je u najmanju ruku izazov izgovoriti njeno ime

Autor: Emilija Pešić
07.05.2024. 20:06
  • Podeli:
kineskinja lena foto una-663a6d716d520.webp Foto: UNa

Kineske turiste sve češće viđamo u Beogradu. Susret sa njima na ulici sada je još verovatniji, zbog posete njihovog predsednika Srbiji. Kulturološke razlike nekada mogu da budu smetnja u stvaranju dobrog utiska i zato pitamo - šta je ono što bi trebalo znati o njima i kako da im budemo dobri domaćini, a oni - zadovoljni gosti?

Za Srbe je Lena, jer je u najmanju ruku izazov izgovoriti njeno ime. U Beograd je došla pre sedam, a zaljubila se pre dve godine - u Dejana i u Srbiju. Pomogla nam je da budemo što bolji domaćini prema gostima iz Kine i odmah na početku nas upozorila:

„Ne pozdravljamo se tako što se ljubimo, nego samo kao zdravo i to je to, ili pružimo ruku. Uglavnom to je to, jedino sa svojom najboljom drugaricom malo se grlimo, ali ne grlimo se baš sa svakim, jer mi smatramo da se to čuva za osobu kao što je dečko, roditelji, brat i sestra“, objašnjava nam Ksu Leng.

Ipak, ta naša srdačnost ju je i zadržala. Neki detalji iz života u Srbiji su joj se posebno dopali.

„Čudno mi je što svaki dan imate neke slave, svaki dan se odmorite, u dobrom smislu, a u Kini bukvalno svaki dan radimo, nemamo uopšte odmora. To mi je bilo malo čudno, ali sam pomislila da bi tako moglo malo i u Kini da bude“, kaže nam ona.

Ukoliko neko doživi Dejanovu sudbinu i zaljubi se u Kineskinju - pažljivo slušajte!

„Nema poljubaca odmah, nema dok ne dozvole roditelji“, otkriva nam Dejan.

Deo svoje kulture doneli su sa sobom, iako specifična - zavoleli smo njihovu kuhinju.

A šta oni najviše vole da jedu?

„Mnogo vole jela koja su ljuta, dosta začinjena. Slatko ne vole uopšte, baš slabo. Vole da piju pivo i rakiju“, objašnjava Dejan.

Otkrili smo vam i to. A sada ono najteže - kineski jezik. Jezik nije jednostavan, ali sve ostalo jeste. 

Osmeh, srdačnost i lepo ponašanje proveren je recept za uspešnu dobrodošlicu i pravi utisak.

Pogledajte kako smo mi prošli na malom kursu kineskog jezika:

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()