Univerzitet u Beogradu visoko na Šangajskoj listi: Kako je postignut takav uspeh?

Najstariju i najveću obrazovnu instituciju u zemlji ima nastavni kadar od oko 7.000 ljudi, a pohađa je skoro 90.000 studenata

Autor: Dušan Ivković
16.08.2023. 19:45
  • Podeli:

Univerzitet u Beogradu našao se u grupi od samo pet procenata najboljih univerziteta u svetu.

To veliko priznanje poslednjih dana je odjeknulo u medijima, pa smo zato proverili kako je postignut takav uspeh?

Univerzitet u Beogradu je najstarija i najveća obrazovna institucija u zemlji. Pohađa je skoro 90.000 studenata, a nastavni kadar ima oko 7.000 ljudi.

Pohvala za rad svih njih stigla je pre neki dan – našao se u grupi između 301. i 400. univerziteta na svetu, prema rangiranju Šangajske liste.

"To je jedna od listi. Ima ih nekoliko, ali ona je najtransparentnija, najvidljivija i predstavlja jedno ozbiljno uporište. Tu se uglavnom rangiraju rezultati koji se postižu kroz naučno-istraživački rad. Dakle vrlo je selektivna. Najbolji univerziteti su tu i sigurno da je to jedna kvalifikacija koja znači", ističe profesor dr Nebojša Bojović, član Senata Univerziteta u Beogradu.

Bojović za UNU objašnjava da prvi kriterijum, koji je za nas očigledno nedostižan, jeste Nobelova nagrada, kao i druga priznanja.

"Najveće priznanje za pojedince je objavljivanje radova koji su tzv. Q1 kategorije. To su oni najprestižniji i to onda vuče određene pondere, dakle neke specifične težine koje daju vrednosti i na taj način se penjemo na listi. To je upravo uspelo zahvaljujući dvojici vrsnih naučnika i oni su svakako u velikoj meri uticali na to da mi danas pričamo o tom divnom rezultatu", ističe profesor Bojović.

U pitanju su profesor dr Dragan Pamučar, sa Fakulteta organizacionih nauka kao i profesor dr Petar Seferović sa Medicinskog fakulteta, koji spadaju među najviše citirane autore u pethodnoj godini.

Ipak, oni su podizanjem lestvice tako visoko postavili i nove zadatke Univerzitetu u Beogradu.

"To je velika čast, ali i obaveza istovremeno: da poboljšamo naše programe, da budemo još kvalitetniji, konkurentniji. To se može videti, naravno, samo u praksi. I nadam se, odnosno, znam zapravo da je jedan od najboljih produkata srpskog društva ono što izlazi sa Beogradskog Univerziteta", naglašava sagovornik UNE.

Za ovu školsku godinu opredeljeno je 15.313 mesta za brucoše, od kojih je svoju stolicu obezbedilo već 11.576 novih studenata. Koliko će ovaj uspeh uticati na broj praznih mesta ili potragu za "mestom više" - videćemo.

Ono što je sigurno je da se Univerzitet u Beogradu vratio na staze stare slave, te da ponovo predstavlja jedan od renomiranijih u Evropi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()