Upitnik stigao iz Norveške: Kako će izgledati procena traumatskog iskustva u 'Ribnikaru'

Nastavnicima i roditeljima i u pisanoj formi biti dostavljene informacije o proceni kako bi blagovremeno bili obavešteni i doneli odluku da li će da daju odobrenje.

12.08.2023. 18:39
  • Podeli:
Osnovna škola Vladislav Ribnikar foto TANJUG: MILOŠ MILIVOJEVIĆ-64562f885be91.webp Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Početkom septembra školama će biti predstavljen upitnik norveških stručnjaka, uz pomoć kojeg treba da budeo bavljena procena traumatskog iskustva nakon tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", a za njegovo sprovođenje biće potrebna saglasnost svakog roditelja, najavila je danas član Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih Hana Korać.

Procena će biti u pisanoj formi dostavljena roditeljima

Ona je za Tanjug precizirala da će nastavnicima i roditeljima i u pisanoj formi biti dostavljene informacije o proceni kako bi blagovremeno bili obavešteni i doneli odluku da li će da daju odobrenje.

Objasnila je da će se pitanja čitati deci, a da će odmah nakon procene svaki roditelj biti obavešten od rezultatu svog deteta. 

"Upitnik će se obavljati kao polustruktuirani intervju, govoriće nam koje su njihove snage i osetljivosti i kako funkcionišu pre traumtaskog događaja i kako danas, a pomoći će nam da kreiramo vid individualne pomoći svakom detetu kojem je potrebna dodatna pomoć", rekla je Korać.

Prema njenim rečima, rezultati koji budu u zelenoj zoni govoriće da je dete adekvatno zbrinuto od strane prijatelja, porodice, škole.

Međutim, narandžasta i crvena zona ukazaće da je potrebno da se napravi neki individualni plan pomoći, za šta je potrebna saglasnost roditelja.

"Ako se nađe u narandžastoj zoni, dete će moći da razgovara sa pedagogom i psihologom u školi ili sa nekim u stručnom savetovalištu, dok će crvena zona podrazumevati upućivanje na neke druge instance lečenja mentalnog zdravlja", navela je Korać.

Upitnik ustupljen iz Norveške

Kako je rekla, upitnik su Radnoj grupi ustupile kolege iz Norveške, a kreiran je nakon masovnog ubistva u Oslu 2012. godine i pomogao im je da ocene stepen traumatizma kod dece nakon tog tragičnog događaja.

"Upitnik će biti podeljen svim školama koje su izgubile đake, i za to će nam biti potrebna podrška nastavničkog veća i uprave škole kao i saglasnost roditelja. Važno nam je da roditelji budu saveznici kako bismo došli do najboljih i najkompetetnijih rešenja za sve izazove", rekla je Korać.

Podsetila je da će stručnjaci Radne grupe 21. avgusta će ponovo doći u OŠ "Vladislav Ribrnikar", da bi u razgovoru sa nastavnicima videli kako da im na najbolji način pomognu od 1. septembra.

"Plan je da do 1. septembra razgovaramo sa njima, da identifikujemo njihove potrebe i brige i da im od 1. septembra pružamo podršku kroz grupni rad. Taj grupni rad će biti u početku u okviru škole Vladislav Ribnikar, a naknadno ćemo preći u Dečiji kulturni centar", rekla je Korać.

Ona je podsetila da od tragedija 3. i 4. maja stručnjaci kontinuirano pružaju psihosocijalnu podršku u Beogradu, Mladenovcu, Smederevu, Lazarevcu i Pančevu, kao i tokom celog leta na različitim punktovima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()