Upoznavanje sa knjigama: Deca sve manje čitaju, a to je veoma pogubno po ličnost

Uprkos tome što živimo u digitalnom dobu telefona i kompjutera, treba kod dece razviti i naviku čitanja knjiga.

Autor: Lena Sladojević
06.07.2023. 20:19
  • Podeli:

Iako čitanje stimuliše dete intelektualno, mentalno, pa čak i emocionalno, čini se da je sve manje dece koja čitaju knjige. Letnji raspust je idealna prilika da se deca zbliže sa knjigom, u čemu veliku ulogu imaju i roditelji. 

Mnogo je razloga zašto deca treba da čitaju, a samo neki od njih su bolje rasuđivanje, veća kreativnost, razvijanje mašte.

"Prvo što će im dati sopstveni primer, što će oni čitati. Drugo što će im dok su mali čitati i treće što će im kupovati knjige, voditi ih na sajmove knjiga na književne večeri i razgovarati sa njima o pročitanom. To je jako važno, jer ako razgovarate sa detetom o tome šta je pročitalo ili o tome šta je videlo, vi vidite kako vaše dete razmišlja", objašnjava za UNU književnica Ljiljana Habjanović Đurović

U bogatoj karijeri napisala je 17 romana i 11 knjiga za decu. Za pisanje dečjih knjiga odlučila se iz brige o deci i savetuje roditelje da budu veoma obazrivi i u odabiru knjiga.

"Videla sam kakvim su sve pogubnim uticajima izložena naša deca, videla sam kako im se čak i kroz knjige za decu, kroz neku laku formu kroz smeh i razonodu ustvari podvaljuju podmeću neki neprimereni sadržaji", kaže Habjanović Đurović.

U tome je saglasan i nastavnik iz Švedske i otac četiri dečaka.

"Uvek savetujem decu da čitaju Bibliju jer smo pravoslavni hrišćani, a onda da čitaju i lektire prema preporukama nastavnika. Savet roditeljima je da budu bliski sa decom, znam da smo svi prezaposleni i da je svuda oko nas stres, ali pre svega naša dužnost je da odvojimo vreme za decu", ističe nastavnik David Durmaz. 

Pitali smo i maturanta šta bi đaci trebalo da pročitaju tokom letnjeg raspusta.

" Zavisi naravno koji žanr im se sviđa, ali generalno, iako se većina ne bi složila sa mnom, meni se dosta dopada 'Na drini ćuprija', iako je lektira, iako sam se ja jedva nakanio da čitam, kada sam je pročitao, stvarno mi se svidela", rekao nam je jedan maturant. 

Uprkos tome što živimo u digitalnom dobu telefona i kompjutera, treba kod dece razviti i naviku čitanja knjiga.

"Prvo zavisi od roditelja koliko će da dozvole deci da budu na tim elektronskim uređajima koji su i vrlo korisni u određenim situacijama, ali koliko će roditelji da provedu vremena sa svojom decom i koliko će da se potrude. Nisam zalud počela ovaj razgovor rečenicom: Šta je najveća dužnost majke", poručuje književnica Ljiljana Habjanović Đurović.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()