'Uspori, život te čeka': Borković poslao važan apel - 'Ulica nije trkačka staza'

Borković je na karting stazi na Adi Huji razgovarao sa mladima u sklopu akcije "Uspori, život te čeka" u organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja.

26.09.2024. 13:41
  • Podeli:

Ulica nije trkačka staza, ceo život vozim brzo na trkama, ali u saobraćaju poštujem i najjednostavniji znak, rekao je najbolji srpski automobilista Dušan Borković u edukativnom razgovoru sa srednjoškolcima iz opštine Palilula.

Borković je na karting stazi na Adi Huji razgovarao sa mladima u sklopu akcije "Uspori, život te čeka" u organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja.

"Deca su sjajni sagovornici, mladi su, pomalo buntovnički nastrojeni, gledamo da im priđemo drugarski i da im damo slikovite savete da bi bolje razumeli", rekao je Borković.

Imamo porast poginulih lica u saobraćaju, svaki četvrti nastradali je zbog prebrze vožnje, napomenuo je on.

"Pokušavam najjednostavnije da im objasnim koliko je velika razlika u zaustavljanju automobila kad se vozi 50 i 100 km na sat. Molba je da voze po propisima, niko ne želi da ceo život nosi neku tragediju na srcu".

Borković je naglasio da su putevi u Srbiji sve bolji i da to mnogo znači za bezbednost, ali ne znači da smemo da vozimo brže.

"Agencija svakodnevno radi na tome, organizuje se "milion" akcija. Statistika je poražavajuća i onda se i ja kao čovek osećam poraženim. Svima nama cilj je nula poginulih, a ove godine imamo rast".

Prema njegovim rečima, moramo da se ponašamo kao u Švajcarskoj ili Japanu, gde vozači kada je ograničenje 80 voze 78, a ne 82 na sat.

"Voleo bih da me svi čuju i da kad požele da daju gas da se sete mog saveta. Svi moramo da budemo promoteri i radimo na tome. Ne smemo, da se tako izrazim, da se na glup način gubi život".

Borković smatra da edukacije deca mora d krene ranije, jer je sa 17-18 godina već kasno.

"Strateški, smatram da treba da se radi sa mlađom decom. Moja ćerkica od dve i poo godine zna kad se vezuje i bilo bi dobro da krenemo da radimo sa decom već od šest-sedam gosinu i kroz priču i kroz praktično pokazivanje", poručio je Borković.

Predsednica opštine Palilula Ivana Medić zahvalila se Borkoviću i navela da je u akciju uključen i  lokalni savet za bezbednist saobraćaj.

"Deca su pažljivo slušala, bilo je jako edukativno i lepo. Hvala našem automobilisti", rekla je Medić.

Zamenik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Mirko Koković rekao je da stalno radi na edukaciji, da su brojke značajno smanjene u odnosno na devedesete ili recimo 2009. godinu.

"Hvala Borkoviću što nam pomaže i svoje znanje prenosi na ove mlade ljude. Brzina je jedan od najvećih ubica, mladi koji stradaju su od 15 do 30 godina i zbog njih sve ovo radimo, a konačna vizija je uvek "nula". Ideja je da se predavanja o bezbednosti u saobraćaju veoma brzo uvedu i u Osnovne škole", poručio je Koković.

Kampanja „Uspori, život te čeka“ sa najboljim automobilistom Srbije pokrenuta je u ponedeljak na Novom Beogradu, zatim je održana u Jagodini i Kuli, a sutra će se završiti u Čačku.

Cilj kampanje je podizanje svesti o bezbednosti u saobraćaju pogotovo među mladima.

Prema istraživanjima, neprilagođena brzina uzrok je svake druge saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodom.

Statistički podaci pokazuju da je u poslednje tri godine neprilagođena brzina prisutna u 42 odsto nezgoda sa smrtnim ishodom i u 24 odsto nezgoda sa povređenim licima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()