'Uzeli su mi sve – dom ne dam': Stanovnici naselja na Adi Ciganliji o planiranoj selidbi zoo vrta

Selidbi Zoološkog vrta moraće da prethodi raseljavanje meštana naselja Partizan, UNA je proveravala šta o tome stanovnici tog naselja i građani Beograda

Autor: Tijana Škodrić
03.02.2023. 19:56
  • Podeli:

Beogradski Zoološki vrt bi trebalo da se preseli na Adu Ciganliju, najavio je gradonačelnik Aleksandar Šapić. Kako kaže, to je prvi od uslova da Kalemegdanska tvrđava dospe pod zaštitu Uneska. Od svih lokacija Grad smatra da baš ta ispunjava sve uslove za zoološki vrt. 

"U centru smo grada, a životinje bi se osećale u svojoj priorodnoj sredini. Duplo je veće od postojećeg. Ako se ne varam, ovde imamo površinu od 14 hektara a sadašnji je sedam", rekao je Šapić.

Ipak, selidbi Vrta moraće da prethodi raseljavanje meštana naselja Partizan na Adi Ciganliji. UNA je proveravala kada bi to trebalo da se dogodi i šta o tome misle građani i stanovnici tog naselja.

Na jesen će se znati više o projektu, jer sve zavisi od toga kako se razgovora sa žiteljima naselja budu odvijali.

"Ovo ovde će da bude dodatna zaštita životne sredine. Umesto da – ne daj Bože – niknu neki novi objekti, pojaviće se životinje. Biće očićeno, ovih objekata neće biti kada se sa tim ljudima dogovorimo. Neće biti nikakve gradnje, šta više, biće sredina gde će životinje da se osećaju kao kod kuće", istakao je gradonačelnik Beograda.

Šapić je dodao da već kruže dezinformacije da će se na mestu sadašnjeg zoološkog vrta graditi zgrade i restorani. Ipak, potencijalno izmeštanje zoološkog vrta dovešće do raseljavanja 253 domaćinstava sa 984 člana.

"Ja imam 250 porodica, ne može niko da me iseli. Nema šansi, ne dam! Ne dam, bre! Uzeli su mi sve, ne dam ovo, dom ne dam! Ne dam nema šansi da mi ga neko otme! Ne dam, ja imam život i imam dom, ako će da mi uzme dom moraju prvo život da mi uzmu", ističe za UNU stanovnik naselja gde je planirana izgradnja Nedžip Huseinović.

Huseinović, koji tu živi 52 godine, kaže da su vodili razgovore sa gradskim urbanistom koji im je ponudio petsto evra po kvadratu.

"Ko neće stan dobiće pare. Pitao sam ga da li je moguće da on to aludira na 500 evra po kvadratu? Kaže – otprilike tako. E pa ne može, druže! Za 500 evra ne može ništa da se kupi", izrčit je on.

U naselju nije moguće izgraditi neophodnu infrastrukturu, za šta grad ima obavezu, jer je javna zelena površina, rekao je urbanista Marko Stojčić.

"Mi smo u dva navrata ovde, u prostorijama javnog preduzeća, razgovarali i izneli smo predlog da ovaj prostor konačno uredimo, rešimo njihovo pitanje i da zaustavimo dalje širenje neuslovnih uslova za stanovanje", kaže on.

U svoj dom nas je primila Marijana Nelovski, kako bi nam pokazala da su uslovi za život potpuno prihvatljivi.

"Ja mogu da vam pokažem papire. Mi svi plaćamo poreze, redovno nam stižu računi, plaćamo struju, plaćamo komunalije – sve plaćamo! Čak i sami sređujemo put da nam deca ne idu po kaljugama. Kad smo ilegalni, što nas onda nisu srušili pre 30 godina, nego su uzimali pare i puštali ljude da žive ovde", kaže ona za UNU.

A na sadašnoj lokaciji Zoološkog vrta, na kojoj on postoji skoro 90 godina, posetioci su imali podeljeno mišljenje o njegovoj selidbi.

Ima onih koji se sa predlogom za izmeštanje "Vrta dobre nade" slažu i koji misle da sredina na Adi lepša i prirodnija za životinje, kao i da "u gradu više neće smrdeti toliko". A ima i onih koji smatraju da je vrt istorijski postavljen na donjem Kalemegdanu i zbog turista koji dolaze u Beograd i zbog nas.

Marijana Nelovski, koja već 25 godina živi na potencijalnoj lokaciji budućeg zoo vrta, smatra da je ovde reč o "teškoj korupciji":

"Moje lično mišljenje je da je to samo pranje para, da je to jedna teška korupcija i da je ludilo mozga šta se dešava u ovoj državi!"

Stanovnici naselja "Partizan" bi radije izgubili živu glavu nego da napuste dom. Iz rukovodstva Ade Ciganlije kažu da će razgovarati sa žiteljima i da su im na raspolaganju. Dalji detalji izgradnje biće poznati kroz nekoliko meseci, a do tada – svako se drži svog bedema.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()