Već četvrtu godinu zakon spečava Tijanu da postane majka, ali ona ne odustaje

Iz Ministarstva zdravlja kažu da će pokušati da izmene zakone koji stoje na putu onima koji žele da se ostvare kao roditelji, ali da je za to potrebno vreme

Autor: Stefan Dević
25.01.2023. 20:10
  • Podeli:

Dok stotine parova i singl žena mogu da se prijave za vantelesnu oplodnju uz pomoć reproduktivnog materijala iz inostranstva, Tijana Prizrenac ne može da rodi dete sa pokojnim suprugom.

Već četvrtu godinu, ona od države traži korišćenje embriona svog pokojnog supruga, koji je iznenada umro 2019. godine, dok su bili u procesu vantelesne oplodnje. Međutim, za to nema dozvolu – zbog rupe u zakonu.

Zakon ne prepoznaje mogućnost da donor umre tokom postupka vantelesne oplodnje. Zbog toga Tijana Prizrenac nije ispunila svoju najveću želju.

"Mi smo počeli da se borimo za potomstvo, jer nam je rečeno da je nemoguće. I meni se samo ta reč – 'nemoguće' i dalje nastavlja... Ja i dalje ne želim da odustanem, jer za mene je nemoguće da nastavim da živim, a znam da sam uništila ili potpisala da uništim te embrione koje sam stvarno mukom dobila zajedno sa suprugom", kaže Prizrenac za UNU.

Pre mesec i po dana Tijana je bila bez nade. Na sreću, stvari su se pomakle sa mrtve tačke.

"Iza moje inicijative za izmenu i dopunu zakona stalo je telo, državni organ pod rukovodstvom Vlade Srbije zadužen za izmene i dopune zakona. Oni su poslali zvaničan dopis Ministarstvu da je njihov pravni tim našao da je zakon, tj. propis kojim se uređaje vantelesna oplodaja, odnosno ne uređuje u mom slučaju, nepotpun i da moraju da oforme pravni tim i radnu grupu koja će raditi na tome da se zakon uskladi zakon sa evropskom zakonodavnom regulativom", ističe ona.

Iz Ministarstva zdravlja kažu da će pokušati da izmene zakone koji stoje na putu onima koji žele da se ostvare kao roditelji, ali da je za to potrebno vreme.

"Menjanje svih zakona, nije jednostavan proces. Da dugo traje, ali to ne znači da, ako nam se pravno omogući, uz pomoć pravnih timova u Ministarstvu zdravlja koji će nam pomoći da dođemo do cilja, a to je svakom omogućimo da dobije potomstvo koje želi", kaže za UNU državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić navodi da ovde nije samo stvar zakona i Ministarstva zdravlja, već da je potrebno da se mnogi zakoni usaglase ili izmene. Dodaje da se, nakon obavljenih analiza, sada zaista se radi na rešavanju ovog slučaja.

Tijana Prizrenac je jedna od 10 žena u Srbiji koje zbog zakonske regulative ne mogu da postanu majke. Njih četiri su ipak to uspele, ali van zemlje.

"Mi moramo da izbacimo taj narativ da je nešto teško menjati, pogotovo set zakona. Ono što moram da pomenem – mi menjamo set zakona zarad života, zarad obezbeđivanja života, stvaranja života, a samim tim i spašavanja naše nacije", ističe Tijana Prizrenac.

I pored toga što iz države kažu da ih nisu zaboravili, zakon ovim ženama stoji na putu da postanu majke, pa se zato očekuje da država što pre sa reči pređe na delo.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()