Velika olakšica za đake: OŠ "Ratko Mitrović" dobila hidrauličnu platformu za učenike sa invaliditetom

Lakše će biti pre svega onima kojima je i namenjena - troje učenika sa invaliditetom, konačno će moći da prisustvuju svim časovima.

Autor: Emilija Pešić
30.05.2024. 20:20
  • Podeli:

U Osnovnoj školi „Ratko Mitrović“ u Beogradu puštena je u rad hidraulična platforma za učenike sa invaliditetom, čime će đacima biti dostupna kabinetska nastava, odnosno sve prostorije na spratu škole. Inicijatori te ideje kažu da je reč o inkluziji na delu, a roditelji da je ovo važan korak unapred. 

Jedna sprava, a mnogo rešenih problema. Lakše će biti pre svega onima kojima je i namenjena -  troje učenika sa invaliditetom,  konačno će moći da prisustvuju svim časovima.

"Ovih šest godina cela organizacija je morala da se pravi tako da časovi budu na nižim spratovima i da se prilagođava njoj, a sada ce biti prirodno da kao i sva ostala deca što mogu da se kreću tako i ona", kaže Dušanka Nanuševski, majka učenice sa invaliditetom.

Osim montiranog lifta, osobama sa invaliditetom adaptiran je i toalet. Oni koji stoje iza ove akcije pozivaju i druge da se ugledaju na primer dobre prakse.

"Oni do sada nisu imali načina da lako savladaju ovaj zaista veliki broj stepenika. I dva i jedan stepenik je nekad problem, a kamoli ovoliko. Pozitivno smo reagovali na inicijativu i opština je obezbedila sredstva, kupili smo dizalicu i omogućili smo dostupnost deci koja su u kolicima da koriste kabinetsku nastavu", pojašnjava za UNU predsednik opštine Novi Beograd Bojan Bovan.

"Mislim da je jako važno ukazati im na neke stvari koje mi podrazumevamo i ne razmišljamo o njima dok nam se ne ukaže potreba ili nam se ne desi potreba za njima. I trebalo bi da ovo bude početak jedne divne saradnje ne samo ove nego i svih ostalih škola", kaže za UNU direktorka škole Ivana Stjepanović.

Inkluzija ne treba da bude samo na papiru, kažu iz nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom, što ovaj primer i pokazuje.

"Uz fizičku pristupačnost uvek dolazi i ona druga, a to je pristupačnost u komunikaciji, u saradnji, u sagledavanju dece sa invaliditetom. Ne kao nekog ko ima problem nego se sagledava život iz neke druge perspektive. Invalidnost nije nesreća ili tragedija nego samo jedna drugačija perspektiva, drugačije sagledavanje života", pojašnjava Tatjana Stojšić Petković, predsednica Nacionalne organizacije oosoba sa invaliditetom.

Onima kojima je namenjena olakšaće život, a drugima će dati lekciju - da svi imamo jednako pravo i da sve treba da nam bude pristupačno. 


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()