Grašac sa Fruške gore među devet najboljih suvih belih vina sveta

Iako se vekovima gaji, tek sada je sorta grašac zablistala u punom sjaju, a u Vinariji Vinčić niko ni slutio nije da će berba iz 2020 proslaviti srpsko vino u celom svetu

Autor: Lena Sladojević
20.06.2023. 20:36
  • Podeli:

Vina su sve popularnija u Srbiji, a i srpska vina su sve popularnija u svetu. A juče su ušla u sam vrh!

Titulu "Best of Show", najvišu nagradu prestižnog takmičenja Dekanter u Londonu, osvojio Grašac beli 2020, fruškogorske Vinarije Vinčić. To priznanje je ovo vino svrstalo među devet najboljih belih suvih vina sveta.

Iako se vekovima gaji na Fruškoj gori, tek sada je sorta grašac zablistala u punom sjaju. Potekao je iz bačve Vinarije Vinčić u Šidu, a niko ni slutio nije da će berba iz 2020 godine biti zaslužna da se za srpsko vino čuje u celom svetu. Priznanje je stiglo potpuno neočekivno.

"Sedeli smo u vinariji kada smo dobili mejl da smo osvojili to što smo osvojili i da ne smemo o tome nikome da pričamo naredne tri nedelje dok oni to ne objave. I to je bio jedan od najtežih perioda za nas, gde mi znamo da smo najbolji, a ne smemo to nikome da kažemo", kaže na početku priče o svom šampionskom vinu vlasnik vinarije Aleksandar Vinčić.

I dok se na drugim takmičenjima uzimaju uzorci iz samo nekoliko hiljada vinarija, na prestižnom takmičenju u Londonu u konkurenciji je bilo 19.000 vina iz 57 zemalja sveta. Treba napomenuti i da na Dekanteru nema više ocene od 97, a upravo je toliko i poena osvojilo ovo vino.

"Nismo se nadali, nismo se nadali, ali smo verovali da će grašac daleko da ode. Onda je on prešao na platinu, pa onda je pobedio sve platine. To je ogromna stvar za nas kao vinariju, za Frušku goru kao regiju i za Srbiju, koja treba da se vrati na svoje mesto na vinskoj mapi sveta", ističe sagovornik UNE.

A na ovako kvalitetnu berbu grašca čekalo se decenijama.

"U vinarstvu čovek ne može da žuri. Tu jedna godina ne znači ništa, decenija je nešto, vek je nešto, a tek nekoliko vekova je ozbiljna stvar. Tako da na svaku promenu u vinarstvu računajte minimum pet, 10 godina", objašnjava Vinčić.

A sve one koji žele da se upuste u pustolovinu proizvodnje kvalitetnog vina, Aleksandar savetuje:

"Ako hoćete da se time bavite ozbiljno, morate svaki dan biti u vinogradu i svaki dan u viraniji ili imati nekoga ko će biti totalno posvećen tome da bi to bilo vrhunski!"

Kako objašnjava vlasnik, ovo nije samo uspeh vinarije Vinčić, to je uspeh celokupnog srpskog vinarstva.

Nekada su hektari naše zemlje bili pod vinovom lozom, a skoro svaki podrum mirisao je na domaće vino. Dolazi vreme da se sve to vrati.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()