"Vojna diplomatija na putu ka slobodi": Izložba u Predsedništvu povodom Dana oslobođenja Beograda

Prikazano je i opisano kako su izgledala ratna dejstva u toku i pre Beogradske operacije

20.10.2024. 12:18
  • Podeli:
vojna diplomatija na putu ka slobodi, aleksandar vučić - 20 okt 2024 - TANJUG JADRANKA ILIĆ-6714e7d85df44.webp Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

Na izložbi Vojna diplomatija na putu ka slobodi: o sovjetsko-jugoslovenskoj vojnoj diplomatiji tokom Velikog Otadžbinskog rata 1941-1945. koja je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića otvorena u Predsedništvu Srbije, između ostalog je prikazano i opisano kako su izgledala ratna dejstva u toku i pre operacije oslobađanja Beograda.

Na izložbi su, kako je rečeno prilikom obilaska, neke stvari o vojnoj i diplomatskoj delatnosti prikazane prvi put, a kako je rekao  Vučić izložba će biti otvorena i za građane.

Posetioci će imati priliku da pogledaju kako je štampa, kako ruska tako i jugoslovenska izveštavala u to vreme.

Osnivač i predsednik Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", kao i Muzeja srpske književnosti, Muzeja knjige i putovanja Viktor Lazić je istakao da se na izložbi nalazi dosta predmeta iz zbirke "Adligata", veoma retka strana štampa većinom iz 1944. godine, neposredno pre ili posle oslobođenja Beograda.

"Imamo i prvi broj novina '20 oktobar' koje su izašle tri dana posle oslobođenja sa obraćanjem Staljina i Tita na naslovnoj strani", rekao je on.

Dodao je da su izložene i fotografije ruskih oslobodilaca na čijim poleđinama su oni svojim drugovima i članovima porodica ispisivali poruke "živ sam", "borim se",  "stigao sam u Beograd".

Dodao je da na nekim predmetima ima i prave krvi oslobodilaca.

Na izložbi je prikazano i ordenje, partizanska odlikovanja, uniforma jedne veteranke koja je učestvovala u oslobađanju Beograda.

Promovisana je i poštanska marka posvećene 80. godišnjici oslobođenja Beograda, a direktor Pošte Srbije Zoran Anđelković je istakao da je cilj izdavanja ove marke da se prikaže ono što je bilo pre 80 godina kada su Crvenoarmejci i pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta osvajali kuću po kuću i oslobodili Beograd.

"Ne postoji važnija misija od očuvanja teško stečene slobode"

Predsednik Vučić izjavio je danas otvarajući izložbu  povodom 80 godina od oslobođenja Beograda da je ta izložba deo politike koju Srbija vodi i da je predstavljen samo mali deo puta u borbi za slobodu.

"Danas smo svedoci pokušaja revizije događaja iz Drugog svetskog rata, odlučno smo protiv pokušaja revizije i umanjivanje žrtava. Borićemo se da istina opstane i zato je i upriličena ova izložba", rekao je Vučić i istakao da će u istoriji glavnog grada istaknuto mesto zauzimati svi oni koji su dali svoje živote u borbi za slobodu.

Vučić je rekao da je danas dan koji je od velikog značaja i za Evropu i za Srbiju i za Rusiju i da se obeležava 80. godišnjica od oslobođenja od fašističkih osvajača.

"Od srca vam čestitam praznik koji je upisan u zajednički istoriju naših pobeda", rekao je predsednik Srbije.

Kosačov: Poštovanjem prema žrtvama gradi se budućnost

Zamenik predsednika Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov izjavio je danas da bez poštovanja prema žrtvama koje su pale u borbi protiv nacizma ne može da se gradi budućnost i zahvalio rukovodstvu Srbije, lokalnim vlastima i boračkim udruženjima na pažljivom odnosu prema vojnim spomen-obeležjima i zajedničkoj istoriji. 

Kosačov je, na izložbi Vojna diplomatija na putu ka slobodi, organizovanoj u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike povodom 80 godina od oslobođenja Beograda, rekao da je za rusku delegaciju velika čast da prisustvuju svečanosti povodom 80 godina oslobođenja Bgeograda od nacističkih osvajača tokom Drugog svetskog, odnosno Velikog otadžbinskog rata. 

Čestitao je, kako je rekao, bratskom srpskom narodu ovaj značajan datum.

"Oslobođenje Beograda široko se slavi i u našoj zemlji, u Rusiji jer je to i naš praznik, bili smo zajedno tada kada su vojnici Crvene armije sa vojnicima NOVJ završili Beogradsku ofanzivnu operaciju i naravno zajedno smo sada kada nažalost sećanja na taj strašni rat se ne poštuju svuda, kao i sećanje na heroje koji su izvojevali ovu pobedu cenom života", istakao je Kosačov.

On je naveo da je u borbama na području Srbije živote dalo oko 7.000 vojnika Crvene armije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()