Vozači oprez: Policija od 17. do 23. aprila 24 časa meri brzinu na najvažnijim putnim pravcima

U Srbiji se, kao i u 30 evropskih zemalja članica Evropske mreže saobraćajnih policija, sprovodi međunarodna akcija usmerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja brzine 'Speed Marathon'

Autor: Nikola Vujović
21.04.2023. 19:35
  • Podeli:

Gorivo jeste jeftinije, ali – vozači oprez! Neprilagođena brzina verovatno je najuticajniji faktor kada je težina posledica saobraćajne nesreće u pitanju.

Tim povodom se, od 17. do 23. aprila, u 30 evropskih zemalja koje su članice Evropske mreže saobraćajnih policija, sprovodi međunarodna akcija usmerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja brzine. U okviru te akcije, realizuje se "Speed Marathon", tokom koga će na svim najvažnijim putnim pravcima brzina biti merena neprekidno u trajanju od 24 časa.

"Danas 21. aprila imamo poseban deo akcije, koji je operativno najbolje organizovan – 'Spid maraton' koji podrazumeva merenje brzine iz vozila policije. Nećemo imati zaustavljanje počinioca prekršaja, već ćemo nakon utvrđenog prekršaja slati pozive vlasnicima vozila", objašnjava potpukovnik policije Dejan Stević.

Zabrinjava podatak da je od početka akcije, za samo 4 dana, zabeleženo 18.000 prekšaja, a u prvih 12 sati "Spid maratona" čak 4.000.

"Moram da napomenem, kako bi bilo jasnije, da smo prošle godine za 24 časa imali ovaj rezultat, oko 4.000. Dakle i dalje se vozi brzo", ističe sagovornik UNE.

A u nedelji za nama, iz dana u dan, ređale su se saobraćajne nesreće, koje su usko bile povezane sa neprilagađenom brzinom. Samo pukom srećom su bile izbegnute najteže posledice.

"Kažu, izgubio je kontrolu pri brzini od 160 kilometara u naseljenom mestu. Izvinite, ali ko može da kontroliše vozilo teško više od tone u naseljenom mestu pri ovoj brzini. Tu kontrole nema!", naglašava Stević.

Ukoliko tokom trajanja akcije prekorači brzinu, vlasniku vozila će na kućnu adresu stići zahtev da se, u roku od osam dana, izjasni ko je upravljao vozilom u trenutku prekršaja. Ako to ne učini, podnosi se prekršajna prijava, kod koje je predviđena kazna i do 120.000 dinara.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()