Za dostojan i humaniji život pasa: Protest građana protiv mučenja životinja u azilima

Užasne scene mučenja životinja ponovo su pokrenule proteste za dobrobit pasa i mačaka u državnim prihvatilištima.

Autor: Lena Sladojević
06.02.2023. 10:50
  • Podeli:

Leševi tela pasa u zamrzivaču, odsečene glave pasa i noge, životinje mučene do smrti - samo su neki od naslova koji su nas uznemirili u prethodnom periodu. 

Ostrašćeni građani uprkos hladnoći, minusu i vetru, okupili su se juče na glavnim trgovima i u Beogradu i u Nišu kako bi ukazali na višedecenijski problem mučenja životinja u prihvatilištima.

Anastazija Selenić, jedna od organizatorki protesta dok u naručju nosi spasene pse Lajlu i Esmu, kaže da nema snage više da skuplja i spasava životinje sa ulica. Ona ističe da problem mora da se reši u korenu.

"Da nađemo način da ne dođe do tolikog broja pasa u prihvatilištima. Dakle, pričamo o čipovanju, sterilisanju, kastriranju vlasničkih pasa i da se to i kontroliše. Postoji zakon o dobrobiti pasa, samo što se taj zakon ne sprovodi u praksi", kaže Selenićeva.

Užasne scene mučenja životinja ponovo su pokrenule proteste za dobrobit pasa i mačaka u državnim prihvatilištima.

"Mi smo se ovde danas skupili zato što tražimo da nepristrasna kontrola od strane inspekcijskih organa nad državnim prihvatilištima za pse koje bi uključile i nevladine ogranizacije, kako bi se postigao što veći stepen objektivnosti", objašnjava aktivistkinja Milena Dobrodolac.

Trenutno, kako tvrde, inspekcijske organi ne utvrđuju nepravilnosti u radu prihvatilišta, a građani mogu samo da se uvere na koje sve načine muče životinje tamo.

" Jasno je da mora doći do smene svih veterinara i rukovodioca tih prihvatilišta. Mislim da je dovoljno novca, državnog novca oprano, na leđima tih mučenih životinja i tome treba stati na kraj. Zakon postoji i treba ga poštovati", ističe Dobrodolac.

Kako ističu aktivisti najveći je problem totalna nezainteresovanost institucija i države, ali i ljudi u rešenju ovog velikog problema.

"Svi ti psi koji su u državnim prihvatilištima nisu tamo svojom voljom. To nisu psi lutalice, već napušteni psi, psi koji su imali vlasnike. Naravno ključ svega jeste podizanje svesti i prosto edukovanje ljudi," objašnjava Dobrodolac.

Svi ovi psi i mačke koji su sada na ulici, odnosno u prihvatilištu traže dom. Srbija i zemlje regiona imaju decenijama isti problem. Oni koji zlostavljaju životinje i oni koji ih izbacuju na ulicu se ne kažnjavaju, a ispaštaju najviše oni koji su nedužni, životinje.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()