'Za kuću' ili 'za jedno veče': UNA pita - kakav je položaj žena u Srbiji

Da li žena može da bude i seksualno biće i majka?

Autor: Milijana Mićunović
09.08.2023. 20:00
  • Podeli:

Za samo tri nedelje prikazivanja u bioskopima, film "Barbi" dostigao je milijardu dolara zarade od prodatih karata. 

Rediteljka Gervig zaradila je mnogo, a mi ostali smo, pak, dobili mnoštvo pitanja za razmišljanje o položaju žena. 

Jedno takvo i mi postavljamo danas.

U vreme kada razmatramo da li će veštačka inteligencija promeniti našu realnost, da li će mašine da preuzmu vlast od ljudi, postoje pojedini homo sapijensi koji i posle hiljadu godina i dalje kategorizuju žene na one "za kuću" i one "za jedno veče".

"Sa jedne strane imamo čistu majku, sa druge strane takozvanu prljavu ženu. Zašto je prljava? Zato što je seksualnost kroz celu istoriju smatrana negde prljavom i nečistom", kaže psihoterapeutkinja i psihološkinja Lidija Vasiljević.

"Kada govorimo o ovome "ili svetica" ili "promiskuitetna žena" onda ta žena mora da se odluči - ili na jednu ili na drugu stranu. A to previđa koliko je svako biće kompleksno", kaže Anita Marković ispred "Ženske solidarnosti".

Da mnoge žene i dalje moraju da odlučuju kojoj grupi pripadaju pokazuje i nedavni primer na društvenoj mreži Instagram. 

Stranica "Kritički" pokrenula je ovu temu, a devojke su slale mnoštvo primera koje su doživele ili čule.

Kako navodi psihološkinja Vasiljević, komentari koji su se mogli pročitati na Instagramu, naša su realnost i danas, jer su prenošeni generacijama kroz mitove.

"Tradicionalističko razmišljanje ne omogućuje muškarcu da ženu dožive kao celinu - da žena može da bude i seksualno biće i majka", dodaje Vasiljević.

Nije retkost ni da zbog te seksualnosti pojedine žene dožive osudu, čak iako su upravo one žrtve seksualnog nasilja.

"Ako joj se desi da je doživela silovanje, ili neki drugi vid seksualnog nasilja, obično ako je pre toga ta žena pokazivala da je ljudsko biće, da ima neke seksualne želje, ili da voli da se oblači na određeni način, vrlo lako možemo videti kako se ta žena osuđuje. Da je ona to tražila, da ne zaslužuje empatiju", dodaje Marković.

Mišljenje muškaraca varira.

"Ne treba da zaborave da one imaju moć. Predati moć muškarcu da on bira, da on govori ko smo, šta smo, i šta treba da radimo, to je nepotrebno. Mi imamo dovoljno kompetencije da se zagledamo u sebe, svoje potrebe i pitamo - pa dobro, šta ti imaš meni da ponudiš?", ističe Vasiljević.

Za potrebe filma “Barbi” u svetu je nestalo ružičaste boje. Stoga, možda je ovo pravo vreme da i mi bacimo ove ružičaste naočare koje su nam ostale i zbog kojih ne vidimo zašto je problem da bilo koga svrstavamo u određene kategorije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()